-Stumheten i mitt bröst

Vår blogg publicerar här ett ögonvittnes berättelse om gasangreppet mot den civila befolkningen i östra Ghouta, en yttre del av Damaskus. Razan Zeitounes text översattes ursprungligen från arabiska till engelska och jag har gjort översättningen till svenska.
Regimen i Damaskus begår det ena brottet mot mänskligheten efter det andra. De så kallade ”Syriens vänner” vrider sina händer och beklagar Assads grymhet. Men så länge regimen inte tagit steget över den ”röda linje” som Obama ritat upp då kan den fortsätta att flygbomba hela städer, skjuta med artilleri mot civila bostadsområden, släppa tunnor fulla med TNT över skolor och sjukhus. Det är inte tillräckligt grymt för att omvärlden ska ge oppositionen i Syrien de vapen de behöver för att stoppa och slå tillbaka regimens allt brutalare angrepp.


Razan Zeitounes tunga smärtfulla berättelse är ännu ett vittne till att Assad inte dragit en ”röd linje” likt Obamas. Hans linjer dras i blod.

Från Östra Ghouta i Damaskus, Syrien:

Av Razan Zeitoune

Augusti 23, 2013

– Jag försöker att spela upp dagen i slow motion i hopp om att brista i gråt som en ”normal” person förväntas göra. Jag är livrädd över stumheten i mitt bröst och av suddiga bilder som snurrar runt i mitt inre. Det är ingen vanlig reaktion efter att under en lång dag ha snubblat fram över kroppar uppradade sida vid sida i långa och mörka korridorer. Kroppar är svepta i vita linnen och gamla filtar där bara blånade ansikten syns, torkat skum i mungiporna och ibland, en sträng av blod som blandats med skummet. På pannbenen eller svepningen står ett nummer, ett namn, eller ordet ”okänd”.    

Samma berättelser och bilder upprepas vid varje medicinsk utpost i Ghoutas städer, där martyrer och sårade tas emot. Sjukvårdare, varav de flesta påverkats av de giftiga gaserna, berättar om och om igen hur de slet upp dörrar och trädde in i hus där de fann barn sovandes lugnt och fridfullt i sina sängar. Några hade nått medicinska utposter och erhållit första hjälpen. Men den mest påträngande bilden är den av hela familjer som dödats: en far, en mor, och alla deras barn som togs från sina sängar direkt till massgravar

En pappa står vid en till synes oändligt lång grav i Zamalka, där hans fru och barn är begravda vid sidan av många andra familjer. Jag tänkte att han i hemlighet måste avundas de familjer vars medlemmar alla fanns tillsammans i dessa smala gravar, utan att lämna efter sig någon att känna smärtan av förlust.

Hårda sammandrabbningar pågår i närheten, men ingen bryr sig. Alla är upptagna av att gräva och strö jord över nära och kära. En person som övervakar begravningen förklarar hur 140 kroppar läggs sida vid sida i den lilla graven.

Ta bilder, säger han, innan han noterar namnen på hela familjer begravda här och där. Vi väntar som om vi förväntas möta familjer, hälsa föräldrarna, och leka med barnen, men allt vi ser är några ojämna jordhögar och kvistar spridda slumpmässigt över dem.

Familjer samlas i varje stad för att söka efter sina barn i korridorerna kantade av kroppar. En gammal dam kommer in, och bönfaller de närvarande att leda henne till kropparna av hennes söner och bröder om de har lidit martyrdöden. Unga män hjälper henne att lyfta skynkena från ansikten på okända martyrer som väntar på att någon identifierar dem. Hon går från en kropp till en annan, kippar efter andan vid ett tillfälle då hon misstar sig och tror sig känna igen ett ansikte. Sökandet slutar och hon börjar prisa Allah med darrande röst när chansen minskat för att en av hennes nära och kära är död sedan hon inspekterat en av de medicinska utposterna.

I de flesta fall var familjer utspridda bland medicinska utposter över hela Ghouta. För de som behandlats och återfått sin styrka börjar irrandet från plats till plats för att leta efter familjemedlemmar. Bland de som inte hittar sina nära och kära i korridorerna med rader av sårade och martyrer, eller på de listor över avlidna som den administrativa personalen lyckats upprätta, kunde de flesta knappt kontrollera sin ilska och sorg – och föll ofta samman gråtande.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

21 svar på ”-Stumheten i mitt bröst

 1. Gunnar, du menar väl inte att du sätter tilltro till Syriska statliga tevens rapport att soldater har hittat kemiska vapen i ”rebellernas tunnnlar”? Hur många propagandalögner ska dess media beläggas med innan du slutar svälja allt med hull och hår? Samma sak gäller inte Romelsjö eftersom han är en medveten propagandist för allt som Sana, Russia Today och IranPress sprider.

 2. Är det inte ni som sväljer ”rebell”-tramset med hull och hår?

  Heja Bashar al-Assad!

 3. Blir vi inte alla på visst sätt ”propagandister” när det väl pågår krig /inbördeskrig?
  Somliga skulle väl betrakta ditt inlägg som ytterst oförsiktigt, med tanke på hur de olika angreppen sett ut tidigare.
  Dessa krig har pågått i tolv år nu.
  Och det är inte Ryssland eller muslimska länder som angripit. (borträknat Saudiarabien, som fortfarande är en vändiktatur).
  Själv tycker jag det ser ut som ett mönster som upprepas.
  ”Våra” (läs, sionistiska) media utpekade en till ”Hitler”, och sen kommer (vid en viss tidpunkt) anklagelsen om ”massförstörelsevapen”, ”the smoking gun”.
  Har du hört talas om krigslist?
  Och varför vågar ingen ta upp om de grova lögnerna som inledde Irak-kriget.
  Däremot utnämns en politiker som Illmar Repaluu till riksantisemit, för att han begärde att judiska församlingen i Malmö som en fredsgest borde ta avstånd från massakern i Gaza (1400 dödade, bla med vit fosffor).
  Visar inte det på hur propaganda-hierarkin ser ut? Vad so får sägas?

 4. Assad är ju ”progressiv” i Romelsjös värld. Ännu ett ord som bytt innebörd.
  Förr; i egna ögon framstegsorienterad.
  Numera; ordningen består, hurdan den än är.

 5. Gunnar, har du gått och blivit antisemit på gamla dagar? Ett till inlägg av den här karaktären och du hamnar i gruppen ’antisemiter’, som aldrig kommer till tals på vår blogg.

 6. Man skall nog inte uttala sig alltför tvärsäkert i frågan om vilken part som har använt kemiska stridsmedel.
  Enligt mediauppgifter släpper nu Assad regimen in FN observatörer som skall försöka bringa klarhet i vem som är skyldig. Så mitt tips är att vänta och se.

 7. Blofedlt, jag har ett annat tips. FN:s chef för inspektionen har sagt att han ensamt bedömer säkerheten för ett besök. För Assad räcker det att placera ut lite ”snipers” som ingen vet vilka de tillhör för att FN:s chef säger nej till ett besök. Dagarna går och regimens fortsatta bombardemang av de berörda stadsdelarna ”smutsar” ner bevismaterialet som dessutom blir alltmer svårtolkat för var dag som går. Ett ytterligare steg i regimens upptrappning av våldet är vunnet. Fram till nästa massaker i ännu större skala.

 8. Det är klent Benny, att du inte har några som helst argument på en begriplig kritik, utan kommer med etablissemangets standardklyscha, ”antisemit”, och dessutom
  hotar med censur.

  Sanningen är väl kanske att du själv har gått och blivit sionist på gamla dar.

  Och att jag har blivit antisionist..

 9. Gunnar , du verkar helt enkelt ha totalt tappat det politiska fotfästet. På din FB-sida kan man just nu ”beundra” en absolut vidrig affisch som påstår att gasangreppet i östra Ghouta utförts av CIA & Mossad. Du är tydligen så förlorad i din paranoida världsbild att du inte ens inser det absurda i affischen. Du bara sprider den vidare med ett klick på gillaknappen.

 10. http://web.comhem.se/humanistgruppen/Extra%20laenkar/ockupanten_offer.htm

  Du kommer med dina ganska personliga tillmälen och nedsablingar, Benny.
  Men så skarpt är det inte.
  I krig bör en uppgift för den som inte deltar, att så tvivel. Se den relativa legitimiteten från båda håll, och se tänkbara falluckor.
  Läs de isländska sagorna och inse att list och bedräglighet (dvs lögn) är det viktigaste vapnet.
  Du skriver emotionellt, som en troende. ä
  Förr såg jag upp till Internationalen. Det fanns opposition och skärpa.
  Bland annat sparade jag den här: ockupanten som offer. Den står sig ganska bra:

  Kritik av sionism

 11. Gunnar, den dag du kan visa mig en enda rad av dig där du visar den minsta empati för de tusentals civila som dött under Assads flygbombningar, Scudmissiler, artillerigranater, tunnor fyllda med TNT och stridsvagnsgranater kan jag ändra min uppfattning om dig. Innan dess är du inget annat än en hycklare som inte vågar stå upp och förklara din solidaritet med diktaturen.

 12. Det är inte helt klarlagt att det gäller nervgas. Sovjetunionen hade långt fler saker i arsenalen, det användes en slags chockgaser med många dödsoffer när tjetjenska separatister tog en teaterpublik som gisslan för ett antal år sen. Gasen blev dödlig i för hög koncentration; det finns indikationer på att det som använts nyss var något annat än nervgas.

  Att den lilla judiska församlingen i Malmö blev arg på Reepalu när han försökte göra judarna ansvariga för att de blir trakasserade är inte konstigt, det tricket har de råkat ut för många gånger. Reepalu har försökt reparera skadan. Eftersom Israel, den judiska religionen och de totalassimilerade svenska judarna inte har någonting alls med Assads regim eller dess fiender att göra kanske man ska låta bli det sionistiska kortet. Kriget beror inte på utomstående, det beror på att befolkningsmajoriteten är utan politisk representation och landet maffiastyrt.

 13. Benny, empati.
  Jodå, men inte skulle det falla mig in att i en sån här diskussion om risk för upptrappat krig och om krigets ofrånkomliga lögner, inför dig försöka ”bevisa” något, genom en deklamation.
  Det tycks mig som att du ger ifrån dig tillräckligt av den varan för oss båda.

  Jag ser en kamp mellan två maktsfärer, där den syrianska. konflikten blivit en bricka.
  Hur har krigslisterna sett ut vid de andra angreppen?

  Visst förstår jag att det först varit en kamp mot diktatur, men idag är det en del av 12 års infiltration och angrepp.

  2 miljoner dog i Irak.

 14. Härligt,vilken dumskalle Assad måste vara? Att använda kemvapen är ju att begå harakiri för honom,och ändå gör han det. Dags för de rättrådiga,allestädes närvarande vid regimskiften runt världen demokraturens och rättvisans,den fria oberoende pressens och alla folkens frihet älskande miltärmaskineri att göra det makteliten i väst har gett dem i uppdrag att göra (IGEN!) Precis som Wesley Clark
  sade för ungefär tio år sedan… Sen kommer Irans tur.

 15. Läste du inte vad Wikileaks publicerat om de olika mailen om att leverera granater av rysk typ, och låta rysktalande Ukrainare göra jobbet.
  Kolla Wikileaks idag, som visar att CIA låg bakom Saddams gasattacker mot Iran.

  Och ja, den ”lilla judiska församlingem” tycks ha blivit väldigt ”uppretad”. Alla svenska tidningar mobbade Illmar i sex år, tills han tvingades gå. Så, nog fanns där en viss ”irritation”.
  Dock nämnde ingen i pressen särskilt mycket om vad saken gällde – de 1400 dödade palestinierna.

  Läs Röda Rummets utmärkta text igen, ”occupanten som offer”

 16. Håller med dej Gunnar det känns som konflikten i Syrien blivit ännu ett föremål för spelet mellan stormakterna men att få drömmare om en världsrevolution att inse detta går ju bara inte det blir tvärstopp…..

 17. Alltså,så här är det. De enda som tror på vad vår så kallade oberoende media förmedlar oss i nyheter måste väl ändå vara tio år eller yngre.

  Och den som hävdar motsatsen,då har jag ett par klimatkrediter att sälja till honom…

 18. cd, kanske du kan berätta vad dina ”vuxna” kommentarer har att göra med bloggtexten?

 19. De ”bevis” som finns mot regimen kommer från israeliska underrättelsetjänsten. De ”bevis” som finns mot oppositionen kommer från syriska regimen och RT.

  Jag finner det dock betydligt sannolikare att det var element inom oppositionen som utförde saringas-attackerna helt enkelt eftersom de har allt att vinna på det medan regimen har allt att förlora på det. Det vore osannolikt korkat av regimen att bjuda in kemvapeninspektörer och sen gasattackera människor bara några mil därifrån, och således ge USA, Frankrike och Storbritannien – som ansamlat trupp i regionen – en förevändning att bomba sönder regimen.

Lämna ett svar