I dag gör ”Blå Donau” gör skäl för sitt namn…

Har skrivit ner några tidiga kommentarer om den första omgången i Österrikes presidentval. Traditionellt har detta inte haft så stor betydelse. Presidenten ska ligga lågt i politiken och har mer setts som en representativ gestalt för staten. Men gårdagens val ändrar på allt detta.

Tragiskt historiskt första valresultat i Österrikes presidentval. Norbert Hofer från Österrikes högerextrema, nationalistiska ”Frihetsparti”, FPÖ, blev valet stora segerherre med nära 37 procent av rösterna.

Radikala socialdemokratiska ungdomsförbundets (Sozialistische Jugend Österreichs) uppmaning att rösta mot Hofer kunde inte hindra väljarflykten från det egna moderpartiet.

Bägge kandidaterna från den svartröda koalitionsregeringen (med nyliberal agenda) blev i stället för första gången sedan Andra världskriget utslagna redan i den första omgången med resultat kring 11 procent av rösterna vardera. För det historiskt så starka socialdemokratiska arbetarpartiet, SPÖ, som 1982 vann 53.2 procent i förbundsvalen är utgången en mardröm. Regeringens kappvändning i flyktingfrågan (identisk med den som gjorts av socialdemokraterna och moderaterna här hemma) blev inte den framgång man hoppats på. Socialdemokraterna tappade inte bara väljare till Norbert Hofer utan en lika stark ström flydde partiets kandidat till förmån för de grönas kandidat, Alexander Van der Bellen. En tredje, något mindre ström lämnade partiets kandidat till förmån för den förment opolitiske juridiske teknokraten Irmgard Griss, men i politiken har hon ändå en nyliberal dagordning och har blivit kritiserad för sina ”grumligheter” om nazisternas maktövertagande i Österrike.

Det ser nu ut som om Van der Bellen med 21 procent av rösterna distanserar hennes 19 procent och att Hofer alltså kommer att möta honom i den andra, mycket ovissa avgörande valomgången 22 maj. Vinner Hofer har han rätt att utlysa nyval och har lovat/hotat med detta. I så fall blir det första gången som denna möjlighet utnyttjas.

En första slutsats av valutgången blir naturligtvis att valet av ”flyktingpolitik” inte är den bestämmande faktorn för hur väljarna har reagerat. Bakom katastrofvalet med dess väljarströmmar åt olika håll finns en rusande flod av missnöje med nyliberalismens ekonomiska och sociala dagordning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 svar på ”I dag gör ”Blå Donau” gör skäl för sitt namn…

  1. ”I Wien blev kanslern Werner Faymann utbuad när han vände sig till cirka 80.000 åhörare en vecka efter regeringens förlust mot ett extremhögerparti i första omgången i presidentvalet.”

    http://www.svt.se/nyheter/utrikes/ilska-och-protester-nar-varlden-firade-forsta-maj

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Werner_Faymann

    Jag har alltid varit på första maj demonstrationerna men förra året orkade jag bara inte. Men idag var jag och kollade och visst känns paraden sången bra men när det var över började det kännas mer som ett multikulti-jippo. Det är absolut inte längre som det var förr och det blir allt svårare och känna det är för Sveriges jobbare och arbetarklass som man direkt kunde uppleva det förut.

  2. ”An der schönen blauen Donau” eller Donauwalzer, är en vals av Johann Strauss d.y. från 1867. Den komponerades ursprungligen för manskör på beställning av Wiener Männergesangverein och uppfördes första gången med text av Josef Weyl den 15 februari 1867. Sommaren 1867 var Strauss engagerad i världsutställningen i Paris, och här uppförde han för första gången valsen i en version för orkester utan kör. Den bör ha ansetts modern vid tiden. Undrar om inte Österrike är ytterst konservativt? Man får avnjuta den varje nyårsdag runt 11.30 på SvT.

    När jag åkte flodbåt på Donau, i Budapest, var floden distinkt grå. Jag blev lite besviken, färgad som jag var av den gamla sången. Man kan inte få allt.

Lämna ett svar