Under falsk flagg

Till dagens morgonkaffe bjuder New York Times på fascinerande läsning. Ett journalistteam har grävt fram vilka band som finns mellan Pentagon och Vita Huset å ena sidan och ett hundratal ”militäranalytiker” som ständigt intervjuas av media som Fox News, NBC, CNN och i mindre skala av CBS och ABC. Efter att via ett domstolsbeslut fått tillgång till 8 000 sidor e-mail från Pentagon rörande kontakterna med de ”oberoende ” militäranalytikerna visar NYT att alla seglade under falsk flagg. För Pentagon och ytterst för George Bush gällde det att med alla medel slå undan benen på kritiken mot förberedelserna av och attacken på Irak och senare att ställa Guantanamo i ljusare dager. Opinionsundersökningar visade att ”oberoende militäranalytiker”, de flesta pensionerade officerare, hade större förtroende bland tv-kanalernas tittare än talesmän för Vita Huset och medias egna journalister. Sagt och gjort. ”Analytikerna” skjutsades runt till Irak och Guantanamo ett flertal gånger och bjöds på middagar av både Rumsfeld och Dick Cheney. Väl tillrättalagda rapporter om läget i ”kriget mot terrorismen” presenterades sedan av dessa husbondens röster som egna produkter, resultat av djupa ”analyser”. Därmed var Pentagons mål och intressen uppfyllda. Men vad hade de avdankade militärerna att vinna? Vid sidan av att de bjöds vitt och brett på resor och middagar hade de naturligtvis tillgång till information som journalister inte hade. Men ännu mer avslöjande är att nästan samtliga hade kontakter med, styrelseposter i och uppdrag för leverantörer av krigsmaterial till Pentagon. I utbyte mot fejkade ”analyser” av kriget fick herrarna(för det handlar naturligtvis bara om herrar) företräde när det gällde att skriva kontrakt med Pentagon för krigsmaterial från det egna bolaget.

Det ska bli intressant att se vilka svallvågor som NYT lyckats skapa med sin elva sidor långa rapport om skumrasket bakom krigspropagandan och krigsindustrin.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Lämna ett svar