Högsta beredskap!

De närmaste månaderna är det högsta beredskap som gäller för alla Sveriges fackligt aktiva. Wanja Lundby-Wedin från LO och Mari-Ann Krantz från PTK tänker tydligen frivilligt försämra gällande huvudavtal. Detta blev klart i går eftermiddag när LO:s ledning till sist sa ja till att omedelbart gå in ”i skarpa förhandlingar” med arbetsgivarna om att riva upp det gamla avtalet. Detta utan någon som helst diskussion i de egna leden. I stället är det Svenskt Näringsliv som stakar ut dagordningen. ”Det gamla avtalet är från 1938 och det förstördes av en massa lagstiftning på sjuttiotalet”, säger organisationens vd, Urban Bäckström, mycket belåtet till Rapport. Han vill helt enkelt bli av med de delar av MBL-lagstiftningen som Olof Palme kallade för ”kronjuvelerna i välfärdsbygget”. Dessutom vill han och hans kompanjoner i företagsvärlden också försvåra de fackliga organisationernas möjligheter till att gå ut i konflikt. Redan i dag har Sverige Europas kanske mesta begränsningar när det gäller strejkrätten. Det finns ingen lokal strejkrätt. De starkaste fackliga muskler förtvinar. Men mycket vill ha mer. I de ”skarpa förhandlingar” som nu kommer vill svenskt Näringsliv helt enkelt resa nya barriärer också när det gäller förbundens möjligheter till att använda strejkvapnet. I sitt pressutskick skriver LO att ”det är också viktigt att understryka att förhandlingar om löner och anställningsvillkor i övrigt liksom nu ska vara en fråga för förbundsförhandlingar”. Goddag yxskaft? Eller vad ska man annars säga? För utgången av dessa förhandlingar hänger naturligtvis på att man inte ytterligare tummar på strejkrätten i huvudavtalet…

Så många som möjligt av oss som är fackmedlemmar måste ställa frågan, i våra lokala fack, varför LO/PTK överhuvudtaget sitter i så kallade skarpa förhandlingar och vad i konkreta ordalag det hela egentligen handlar om. Har Wanja Lundby-Wedin i något sammanhang bett oss medlemmar om ett mandat för att få till stånd ett nytt huvudavtal?

Intressant?
I media: E24, SVD, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

7 svar på ”Högsta beredskap!

  1. Pingback: Vettiga domar för Kungsholmsmordet | Svensson

  2. Pingback: Snart är det krig « Trottens Betraktelser

  3. Pingback: Problemet med tillfälligt anställda | Svensson

  4. Pingback: Freightliner Five - problemet med en byråkratiserad fackförening | Svensson

  5. Pingback: Freightliner Five - problemet med en byråkratiserad fackförening | Svensson

  6. Pingback: Klasskamp enda vägen

  7. Pingback: Trottens Betraktelser » Snart är det krig

Lämna ett svar