(Libanon) Fiasko för Fouad Sinioras regering

I onsdags förra veckan avsatte Libanons proamerikanska regering säkerhetschefen vid Beirut Airport, brigadgeneral Wafiq Shgeir, dessutom förklarade man att Hezbollahs tele- och kommunikationsnät skulle avvecklas.

Dagen efter förklarade Nasser Nasrallah att Sinioras krav var lika med en krigsförklaring.

Under fredag förmiddag tog Hezbollah och dess allierade total militär kontroll över västra delen av Beirut, Fouad Sinioras och Saad Hariris ”egna stadsdelar”. Samtidigt drev man bort partikadern och milisen från PSP:s partihögkvarter, alltså Walid Jumblatts organisation ( en drusledare i Bush`s innerficka ).

Under lördag middag höll Siniora ett lika sammanbitet som ursinnigt och kompromisslöst ”tal till nationen” där han i benhårda ordsalag förklarade att regeringens krav stod fast och att hans order nu var att armén skulle avväpna Hezbollah.

Under lördag eftermiddag svarade armén med öppen ordervägran. I stället återinsatte man Wafiq Shgeir som säkerhetschef samt förklarade att ”när det gäller telekommunikationen, ska armén se på frågan på ett sätt så att det inte skadar det allmänna intresset och motståndet/motståndsrörelsen (syftar på Hezbollah)”.

Under lördag kväll släppte oppositionen sin kontroll över västra Beirut.

Rula Amin, Aljazeeras analytiker framhöll att utgången av kraftmätningen var ”genant för regeringen”. BBC kommenterade det hela med att arméns ledning nonchalerade Siniora och la hans order ”på någon hylla”…

I TT:s referat och kommentarer till vad som hänt, blev det mesta fel. Hezbollah sas vara på reträtt och i telegrambyråns redogörelse för arméns ståndpunkt klippte man citatet, så att dess betoning av att ”motståndets intressen inte skulle skadas” när det gällde den famösa telekommunikationsutrustningen, var helt borta. Olyckligt eftersom journalisterna på en stor del av media vilar helg och därför rakt av, som exempelvis DN, bara reproducerar TT:s material.

Intressant?
Bloggat: Svensson, Rawia,
I media: SvD1 SvD2 SvD3 DN Sydsvenskan HD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 svar på ”(Libanon) Fiasko för Fouad Sinioras regering

  1. Pingback: Enögt om ondska « Trottens Betraktelser

  2. Pingback: Trottens Betraktelser » Enögt om ondska

Lämna ett svar