Tips till LO och sossarna

Det är inte var dag man kan läsa i borgerliga finanstidningar och allraminst i The Financial Times att löneökningar inte är ett problem.

-Stigande löner är Europas minsta bekymmer, ståtade ändå som rubrik över en artikel i den brittiska finansdrakens tisdagsnummer. Nu var det inte ledarredaktionen som stod för artikeln utan Andrew Watt, som är huvudforskare vid det Europeiska Fackföreningsinstitutet. Institutets årsrapport slår hårt mot kraven på återhållsamhet i löneförhandlingarna och menar att det är inte löneökningarna som driver på inflationen och håller tillbaka den ekonomiska tillväxten.

-Högkonjunkturen 1999-2000 och den nyss avslutade högkonjunturen bröts inte på grund av en alltför rigid arbetsmarknad utan därför att spekulationsbubblor brast på finansmarknaden. Huvudkällor till bubblorna var: närsynt prioritering av aktieägarna, inkomstpolitik som favoriserat de redan rika och avreglering av finansmarknaden, står det att läsa i rapporten.

-Av deras redan minskade andel av nationalinkomsten ombeds nu de arbetande att med olika skattemedel bidra till att minska bördan för de som varit giriga och ekonomiskt lättsinniga, fortsätter rapporten. Det finns mer guldkorn att hämta.

-Politikerna oroas över löneökningarnas inverkan på konkurrenskraften. Men medan lönerna oftast bara går upp med 2.5 till 3.5 procent har euron stigit(i förhållande till andra valutor, min.anm.) med 20 procent på fyra månader.

-Centralbankerna kan inte bekämpa den importerade inflationen genom att minska den inhemska konsumtionen och priserna. Det vore som att kapa av höger arm när vänster skadats, bara för balansens skull. I den grad de inhemska priserna stigit beror det på profitjakten och inte löneökningarna. Lönekostnaderna per producerad enhet har konstant legat under inflationen i Europa, lönernas andel av nationalinkomsten har fallit.

Nog med citat. För den som vill kolla hela rapporten finns den att ladda ned på: http://www.elnep.org

Varje fackligt aktiv arbetare borde tipsa om rapporten till LO-toppen. En favorit att ha på nattduksbordet för Wanja Lundby-Wedin inför nästa förhandling.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar