Elever och lärare tillsammans i kamp

Alla såg fram emot dagens demonstrationer i Frankrike. De som sa nej till regeringens beslut att minska antalet lärare med 11 200 innan nästa skolår och med 80 000 innan 2012 blev inte besvikna. Enligt polisen demonstrerade 200 000 personer i landet medans organisatörerna, fackförbunden, elevorganisationerna och föräldraföreningarna sa att
300 000 deltagit.
Även polisens siffror var en besvikelse för regeringen och dess trogna anhängare. Alldeles för många för att var bra, tyckte Nicolas Sarkozy. Den yviga presidenten tvekade inte ens att provocera lärare och elever. Samtidigt som demonstranterna skanderade slagord mot regeringens politik lät Sarkozy meddela att han kommer att kräva att nationalförsamlingen innan sommaruppehållet antar en ny lag : det ska inrättas en garanterad miniservice i skolor under strejker. Det vill säga att strejkrätten undergrävs. Skolledningarna tvingas hålla dörrarna öppna för de som vill studera oavsett hur stor del av personalen som strejkar. Många kommuner och städer har hittills vägrat inrätta en miniservice. Under dagens strejk var det bara en kommun av tio som höll skolorna öppna för de ”som vill arbeta”, som Sarkozy uttryckte sig. Blir det lag på det väntar hårda bataljer i nästa skolstrejk.
-Det här var ingen uppvisning, sa elevförbundets ordförande. -Vi kommer igen, kampen är inte över, sa han vidare.
Den heta våren i Frankrike tar nästa steg den 18 maj då de statsanställda strömmar ut på gator och torg. Sen kommer alla fackliga organisationer i samlad trupp den 22 maj för att säga nej till Sarkozys pensionsreform.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar