I lös sand

De arabiska emiraten på saudiska halvön bygger slott i lös sand. Som bekant brukar sådana konstruktioner rasa samman och det är troligen vad som kommer att ske med de faraoniska projekt som nu realiseras i Dubai och andra emirat. De härskande oljefamiljerna i regionen planerar för ett liv efter oljan. Rika turister ska rädda framtiden i sanddynerna när oljeinkomsterna börjar tyna. Inom de närmaste 5 åren planeras investeringar i fastigheter, hotell och temaparker för cirka 10 000 miljarder kronor, medans ”bara” 1 200 -1 800 miljarder ska underhålla oljeutvinningen. Den skrämmande symbolen för vansinnet är den skyskrapa som just nu byggs i Dubai och som när den blir klar i slutet av året ska trona 815.7 över marken.
Regionen ska göras om till en av världens största turistmål, med koncentration på det allra rikaste jetsetet, fondägare, mediakungar och David Beckham förstås. Shejkerna räknar med att ta emot 12 miljoner turister 2012 jämfört med de 9 miljoner som redan turistar där. Det finns inga gränser för gigantismens galanskaper, från konstgjorda öar i palmform, till undervattenshotel, enorma köpcentra och temaparker. Alla ska naturligtvis ta sig dit med flyg. Ett nytt flygfält planeras och ska stå klart till 2017 för att då kunna ta emot 120 miljoner passagerare per år. Vem fan bryr sig om CO2 när man har pengar. Men försök sedan att förklara för Svensson att han ska sänka temperaturen på badvattnet med en grad och cykla på semester. Men nu är det som sagt troligt att det går i Dubai och andra emirat som det alltid gått med spekulationsbubblor- booom. Den kraschen kommer jag att beskåda med djup skadeglädje.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Lämna ett svar