När dammarna brister…

Kinesiska föräldrars flödande tårar får dammar att brista. Inte de dammar av sten och betong som den kinesiska staten byggt. Men väl de dammar av rädsla och underkastelse som Kinas fattiga befolkning stängts inne av. När fuskbyggen i hundratal rasar samman och begraver tusentals skolbarn då brister människans dammar. Efter en första chock vänder sig nu sörjande föräldrar i raseri mot lokala och regionala partipampar som alla vet fyllt sina fickor med procent på byggkontrakt som alltid, ja troligen alltid, varit fejkade. Att polishus, andra offentliga byggnader och partilokalarna stod upprätta efter skalven medans skolorna för fattiga bönders och arbetares barn var stenhögar är enda beviset som behövs för att belägga den totala korruption som Kinas fattiga upplever dagligen.
Nu rapporterar världspressen, som finns på plats i skalvområdet, att sorgen övergår i raseri. Bybefolkningar marscherar till administrativa centra i regionala huvudstäder för att kräva rättvisa. New York Times reporter på plats i staden Mianzhu beskriver en symbolisk händelse.
-Kommunistpartietets toppchef i Mianzhu kom för att prata med föräldrarna och hindra dem från att marschera mot provinshuvudstaden Chengdu, där de ville kräva en undersökning från högre ort. Den lokala partibossen Jiang Guohua föll på knä framför föräldrarna och bad dem upphöra med protesterna, men föräldrarna vrålade honom mitt i ansiktet och fortsatte sin marsch, skriver NYT.
Foton av herr partibyråkraten Jiang på knä bedjande inför folkmassan har redan gjort succé på webben.
När dammarna brister vet man inte vad som kan svepas med.

I andra media: DN,SVD,GP,AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 svar på ”När dammarna brister…

  1. Nu har du lagt fram dina fina, föraktfullt ord om Kina…”Rädsla”, ”Underkastelse”, ”det har alltid, varit fejkade”…osv…Som att du bryr dig om de fattiga kineser.

    NEJ! Människor som dig som ständigt svartmålar Kina bryr sig egentligen inte ett skit om kineserna i Kina. Det ”ni” är ute efter är att få det kinesiska folk vänder ansikt mot sin regering, helst uppror eller dylikt, på så sätt skapas kaos i landet och utvecklingen i Kina bromsas upp. Hör ni, det funkar inte på oss kineser längre, ni har kört samma race länge, vet vet hur det har gått i Jugoslavien, Irak. Vi litar heller på vår egen regering (vi vet att den inte är perfekt)än på era lömska västlänningar.

    Vi accepterar det kommunisktiska partiet i Kina, tills vidare…problemet med vårt parti är att den är inte ett dug kommunisktiskt längre.

  2. Jaha, vad ska man som ”lömsk västerlänning” svara på sånt?
    Inga rationella argument kan bita på sådan idéer. Jag nöjer mig med att hålla med om sista frasen att ”problemet med vårt parti är att den är inte ett dug kommunistisk längre”.

Lämna ett svar