Ett dråpslag mot Europas elit…

Så beskriver den brittiska finanstidningen The Financial Times resultatet av den irländska folkomröstningen, där 53.4 procent sa Nej till Lissabonfördraget som den nya konstitutionen döpts om till efter nederlaget 2005.

-En spark rakt i ansiktet på Irlands politiska och ekonomiska etablissemang, skriver dagstidningen The Independent.

Det är bara här på hemmaplan som ledande politiker låtsas att det regnar.

–Vi har gått vidare med tidigare nej, säger Reinfeldt med ett förakt för demokratiska val som går utöver det mesta en svensk politiker någonsin visat upp. Eller så fattar han helt enkelt inte vad som skett.

En av euroländerna, där vi med vår krona som bekant inte deltar, har satt en slutlig spik i kistan i vilket den europeiska konstitutionen ska begravas. Först sa fransmännen och holländarna nej till grundlagsförslaget 2005 och la på kistlocket. Med yttersta förakt för valresultatet arbetade Nicolas Sarkozy fram ett « nytt » förslag som sades vara en teknisk banalitet som inte krävde folkomröstningar. Knepet var alltför grovt och ingen såg i det nya förslaget något annat än en omstuvning av grunderna i det redan förkastade förslaget. Men om folket inte vill rösta för en ny grundlag, som inrättar en EU-president, en utrikesminister, samordnade militära förband och en avreglerad arbetsmarknad, då låter vi dem inte rösta alls, resonerade Sarkozy och alla andra regeringschefer. Tricket lyckades nästan, eftersom 18 av de 27 medlemsländerna redan ratificerat texten. Men det var utan att ta med i beräkning det irländska parlamentets beslut att låta irländarna rösta. Antagligen var ingen i eliten rädd för ett nej. Alla politiska partier, media, företagsorganisationer och lobbygrupper var för ett ja. Bara två krafter uppmanade till en nejröst- Sinn Féin och finansmannen Declan Ganley, som värnade om Irlands extremt låga företagsbeskattning.

-Vi tolkar resultatet i en positiv anda därför det visar att folket vill ha ett socialt Europa. De känner sig trygga i Europa men vill ha största möjliga demokratiska makt, sa Sinn Féins omstridde ledare Gerry Adams.

Nu väntar ett toppmöte i Bryssel till helgen. Det blir nog inte många glada miner att föreviga för pressfotograferna. José Manuel Barosso försökte att hålla god min inför pressen i går kväll men rynkorna i pannan var djupare än vanligt. Och lite botox kan inte lösa problemet.

-Jag tror att konstitutionen lever än och nu måste vi hitta en lösning, sa Barosso. I ett samtal med Barosso menade Irlands premiärminister Brian Cowen att nejet inte var ett nej till EU.

-Var finns ödmjukheten ? Var finns känslan för att lyssna till folks bekymmer, frågade sig enligt The Independant en Sinn Féinrepresentant i den irländska radion.

Ja det kan man undra. Svaret är naturligtvis att den europeiska elitens EU-projekt aldrig varit ämnat att ge mer makt till folket. Tvärtom, är målet att skapa en politisk, diplomatisk och militär enhet som kan hävda sig tillsammans med USA i kontrollen över världspolititiken ? I den ekvationen finns det inga okända faktorer för den arbetande befolkningens sociala välmående.

I andra media: DN1,DN2,SVD,The Independent,The Financial Times,

Andra bloggar: Trotten,Svensson,Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ett svar på ”Ett dråpslag mot Europas elit…

  1. Pingback: Folket och eliten går i otakt | Svensson

Lämna ett svar