Rubrik: Sommarläsning? Kanske om Maj 68?

Maj1968 Maj 1968 Maj 1968

Vi har fått ett brev från Kjell Östberg, professor i samtidshistoria vid Södertörns universitet och aktuell med sin spännande bok om Olof Palmes politiska liv. Han arbetar i Tidsignals redaktion tillsammans med Åsa Linderborg och Håkan Blomqvist, samt Maria Sundvall, känd för sitt arbete i Bevara den gemensamma välfärden. Historikern och socialisten Blomqvist har samtidigt komprimerat dramatiken kring detta magiska, år 1968, i en översikt för tidningen Internationalen. Men här Östbergs brev till bloggen där han presenterar Tidsignals specialnummer om just Maj 68:

I bidrag från våra internationella medarbetare ger Tariq Ali en bred exposé över den internationella vänstervågen som skulle komma att förändra en värld. Sociologen Michael Löwy diskuterar den explosiva brygd som låg i kombinationen av den marxistiska och den romantiska civilisationskritik som i så hög grad präglade 60- och 70-talets rebeller. Istället för att fokusera på kårhusockupation och gärdesfester förklarar den förre facklige oppositionsmannen på Volvo Göteborg, Göte Kildén, betydelsen av ”December 69” för den svenska arbetarradikalismen – d v s den stora gruvstrejken i Malmfälten. Sociologen Eva Schmitz belyser en sida av 1970-talets kvinnorörelse som numera tycks bortglömd: de stora kvinnostrejkerna bland städerskor och sömmerskor.

Filosofen Daniel Bensaid reflekterar i ett franskt perspektiv över vänsterns uppgifter 40 år efter 68 och behovet av en ny antikapitalistisk rörelse. Slutligen bjuder vi i en artikel av Per-Olof Mattsson på en genomgång av hur den svenska 68-ornas drömmar satt avtryck i skönlitteraturen. Tidsignal är dessutom denna gång rikt illustrerad.

Missa inte denna djuplodande och inspirerande sommarläsning – ett utmärkt sätt att ladda upp energi inför hösten.

Givande läsning önskar

Kjell Östberg för redaktionen

Lättaste sättet att beställa TIDSIGNAL är att betala in 60 kr plus 20 kr porto till

pg 30 35 44 – 1, Tidsignal och ange att det gäller nr 8 om ”1968”.

Lämna ett svar