Tutti frutti efter sillen…

Hej på er alla som efter en lång trevlig helg nu undrar vad som hänt i Världen, mellan sillen och jordgubbarna. Det är söndag igen och dags för en liten tutti frutti av stora och små händelser.

-Varför inte börja med de små händelserna -Sverige åkte ut ur EM med en smäll som hördes långväga. Den ryska björnen skulle stoppas och vägen fram till titeln röjas. I stället för en lufsig björn mötte de blå-gula elva röda vinthundar som sågade sig igenom det svenska försvaret med en snabbhet som mest påminde om det sovjetiska hockeylandslagets bästa tid då Krutov, Larianov och Makarov öste in mål på alla motståndare. Ingen som uppskattar bra fotboll hade protesterat om det blivit 5-0 i stället för 2-0 i baken. Att de sedan körde över Holland visar att vinsten mot Sverige inte var en tillfällighet.

I Norge står däremot glädjen i topp. Magnus Carlsen heter den sjuttonåring som sätter all världens schackmästare på plats. Ingen sedan Bobby Fischers dagar har i så ung ålder på detta sätt sopat brädet med sina motståndare. Magnus är redan tvåa på världsrankingen endast några poäng efter världsmästaren Vishy Anand. På midsommarafton slutade han ensam etta i Aerosvits storturnering på krimhalvön. Han gick som enda spelare obesegrad genom turneringen, med fem segrar och sex oavgjorda partier. Snart får vi se norrmän med svart-vitrutiga halsdukar skriande ”spela e4”, ”slå Drottningen”. Om du vill veta mer ta en titt på den här adressen: Chessbase,

På det politiska spelbrädet finns det däremot ingen orsak till glädjefnatt. John McCain, som hittills försökt att framstå som en ”miljövänlig” kandidat, sa i veckan att han ska bygga 45 nya kärnkraftverk om han blir president. På lite längre sikt menade han att det behövs 100 nya. Samtidigt sa han att han stödjer Bushs förslag att skrota förbudet mot ”off-shore” borrning efter olja och gas. Man drabbas av svindel och tror inte att det kan vara sant. På ena sidan av brädet pratas det om klimatförändringen och hotet mot hela mänsklighetens livsvillkor. Men de flesta bara pratar. På andra sidan däremot är det bara ”action” som räknas: bygg fler kärnkraftverk(vad har hänt med riskfaktorn?), bygg fler kolkraftverk(med skitprat om ren teknik), tvinga på Irak ett oljeavtal som på nytt släpper in Exxon,Shell,BP och Total för att plundra Iraks naturtillgång nummer ett. Beslutet att starta off-shoreborrning möter dock ett stort problem. Det finns inte tillräckligt med specialutrustade båtar för djuphavsborrning. De som finns är redan inbokade för många år framåt, vilket också gäller det 80-tal båtar som är under konstruktion. Billig olja under 90-talet satte stopp för alla nyinvesteringar i sökandet efter olja. Lilla Sverige är nu också med i jakten på olja och gas. Stena Offshore har beställt ett borrfartyg av Samsung Heavy Industries som ska klara av arktiska is- och klimatförhållanden, för den nätta summan 942 miljoner US$. Borde inte den svenska regeringen ingripa och sätta stopp för skövlingen av de arktiska farvattnen? Eller…är den köpt?

Dagarna innan Midsommar var hektiska här i Bryssel. Irländarna hade fräckheten att säga nej till Lissabonfördraget. Eftersom ledarna inte kan välja ett nytt folk var huvudfrågan för de 27 ländernas statschefer hur man ska bära sig åt för att tvinga Irland att skriva under avtalet. Att en majoritet sagt nej och att EUs regler klart anger att en ny konstitution ska skrivas under av alla 27 medlemsländerna hindrar inte Sarkozy och Merkel med flera att försöka hitta vägar som kan ignorera det irländska varlresultatet.

En specialstatus för Irland är inte möjligt. Därför verkar enda möjligheten vara att på något sätt få till ett omval. Men även den möjligheten ser inte ljus ut eftersom risken för att folket än en gång säger nej är stor och då är verkligen det kokta fläsket stekt för den europeiska elitens strävan att skapa en överstatlighet med vida befogenheter.

En nätt summa på 23 miljarder US$ har försvunnit i Irak. Tidskriften Panorama skriver att det amerikanska försvarets auditenhet siktar in sig på 70 amerikanska bolag som skott sig ordentligt på kriget. I främsta ledet står Halliburton som Dick Cheney dirigerade innan han blev vice-president. Allt som de 150 000 soldaterna konsumerar i Irak flygs in från USA via Kuwait. Till och med driksvattnet, hamburgaren, grönsakerna, frukten och glassen importeras från USA av amerikanska underleverantörer. Företagen som leverar varorna har i sin tur över 160 000 anställda på plats. Vanligaste sättet att smörja kråset är saltade fakturor. Försvarets inspektion säger enligt BBC att 8.2 miljarder dollar betalats ut till underleverantörer utan klarhet om vart pengarna tagit vägen. En faktura för 320 miljoner dollar till ”löner till irakiska anställda” utan att någon vet vilka de är och var de arbetar är ett exempel bland många. Den irakiska regeringens medlemmar skor sig säkerligen utan samvetskval. Premiärministern Al-Maliki har förbjudit alla undersökningar om korruption och muttagning mot honom själv, hans 33 ministrar och alla höga funktionärer. Endast han själv kan ge grönt ljus till en undersökning. De senaste sex månaderna har Al-Maliki redan lagt ned 48 undersökningar om korruption. Gissa själv varför, om du vill delta i vår bloggs hets mot världens härskare.

Förbereder Israel en attack mot Irans kärnkraftsanläggningar? Frågan är mer än berättigad efter den mycket stora flygmanöver som Israel nyligen utförde över Medelhavet. Mer än 100 F-15 deltog i manövern. Israels försvarsminister Ehoud Barak var i Paris i veckan för att diskutera Iran med President Sarkozy och för att förbereda den senares närastående besök i Israel. Den franska högerregeringens ändrade utrikeskurs tar allt tydligare former. Det var ingen tillfällighet eller tomt smicker när George Bush vid sitt nyliga besök i Paris kallade Frankrike för ”USAs bästa vän”. Borta är Frankrikes formella neutralitet i konflikten Israel- Palestina och borta är den relativa militära självständigheten inom NATO. I Paris gav Ehoud Barak en intervju till dagstidningen Le Monde i vilken han säger att ”Iran är en utmaning för hela världen. Jag kan inte föreställa mig en stabil värld om Iran tillåts utveckla kärnvapen. Inte för att de omedelbart kommer att släppa en bomb på närmaste granne utan därför att det skulle betyda slutet på icke-spridningsfördraget.” Fantastiskt! Det enda landet i världen med en mycket stor kärnvanpenarsenal och som aldrig medget det är Israel. Militärexperter menar att Israel har minst 200 kärnvapenladdningar.

Till sist, heder åt Socialistiska Partiets avdelning i Umeå. Avdelningens nej tack till hundslagsmålet om Stieg Larssons arv är för mig högsta utslaget på en moralisk mätsticka. Hade Stieg skrivit detta testamente år 2004 i fullt medvetande om att vi alla är förgängliga och med en uttryckt önskan att miljontals kronor skulle gå til Socialistiska Partiet hade det inte varit fel att acceptera mannan. Men ett testamente från 1977 som Stieg aldrig nämnt efter sin återkomst från Eritrea blir bara fel. Ingen av oss i Socialistiska Partiet vet om Stieg när han dog hade samma önskan som uttrycks i testamentet 1977. Därför vore det helt fel av SPs avdelning i Umeå att göra anspråk på arvet. Att hans livskamrat inte får vad hon enligt sunt förnuft borde få visar bara att den svenska lagstiftningen om äktenskap och samboende inte är bra. Den diskriminerar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Ett svar på ”Tutti frutti efter sillen…

  1. Pingback: Oden - också från Mellanöstern? | Svensson

Lämna ett svar