Valsensation i England – dom bruna större än Labour

En brittisk demonstration mot BNP

Socialdemokraterna

leker med elden

Gordon Brown fick i morse i sitt hem på Downing Street Nr 10 besked om ett mycket smärtsamt valresultat i ett brittiskt fyllnadsval. Detta samtidigt som han ska fira att det gått ett år sedan han tog över efter Tony Blair. Det var parlamentsplatsen efter den nyvalde konservative borgmästaren för London, Boris Johnson, som skulle återbesättas.

Mandatet går traditionellt till högern så det var ingen sensation att de konservativas kandidat tog hem en mycket klar majoritet med 10.116 röster. Labours nästan totala tapp av sina traditionella väljare var däremot en sensation. Partiets kandidat förlorade depositionsavgiften och blev med bara 1,066 röster utmarkerad inte bara av The Green Party, med 1.3221 röster, utan för första gången även av det bruna partiet, British National Party, med 1.243 röster.

När jag såg nyheten flimra till på datorskärmen hade jag precis läst färdigt en intervju med Åsa Linderborg i tidningen Internationalen. Hennes mörka profetia bekräftas redan nu i England. ”Tror du sossarna kommer att kunna vända trenden ifall de vinner nästa val?”, frågar tidningens Katarina Wikström. Åsa Linderborgs svar manar till mer än eftertanke:

”Nej, jag tror inte det. De kan inte bedriva någon vettig opposition mot borgarna för deras politik är inte radikalt annorlunda. Nyckeln ligger i fördelningspolitiken. Folk kommer att bli jättebesvikna på socialdemokraterna när de märker att kapitalet inte omfördelas mer rättvist. Och då leker man verkligen med elden för då kommer högerextremismen att bryta igenom på allvar.”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ett svar på ”Valsensation i England – dom bruna större än Labour

  1. Jag förstår inte vad Sverigedemokraterna, som är ett icke-extremt, Israelvänligt, antinazistiskt och demokratiskt mittenparti, har att göra med Motståndsrörelsen, BNP eller högerextremism, som du nämner i artikeln. Denna hopblandning är högst osmaklig. Sd:s systerpartier är Dansk Folkeparti (DF) i Danmark och Fremskrittspartiet (FrP) i Norge.

Lämna ett svar