Fler fattiga i New York än väntat

Att vara fattig i New York

Staden New York har arbetat om statistiken över inkomster och fattigdom i megametropolen. Statistiken över hur många som är fattiga har hittills baserats på en 40 år gammal metod utifrån deklarerad inkomst innan skatt och hushållens utgifter främst för maten.

Det nya sättet att mäta svarar bättre mot dagens värld. Först har myndigheterna tagit med bostadskostnaderna som en viktig post eftersom de flesta familjers boendekostnader i dag tar upp till 30-35 % av hushållsbudgeten. Sedan har man arbetat in priskillnaderna mellan New York och det nationella genomsnittet. En trea i NY kostar cirka 1 300 dollar i månaden jämfört med riksgenomsnittet 867 dollar. Till sist tar statistiken också hänsyn till de sociala transfereringarna, som exempelvis hyresbidrag, matkuponger och skattebidrag (income tax credit).

Resultatet av den statitiska omräkningen är lite förbluffande. Man tycker att den nya metoden som tar hänsyn till olika bidrag borde minska antalet fattiga. Men i stället ökar antalet fattiga i NY från 19 % till 23% av innevånarna. Antalet extremt fattiga har minskat antalet ”working poor” har ökat betydligt. Det mest chockerande i rapporten är att antalet fattiga bland de äldre i staden måste räknas upp till 32% och inte 18% som tidigare uppgifter angav.

Fattiga i USA lurades att låna pengar till bostaden. Nu står de på bar backe.

Du räknas som fattig när ditt hushålls inkomster(efter skatt och transfereringar) ligger under 60% av medianinkomsten. Medianen är inte genomsnittet utan inkomsten i mitten, den inkomst som person nummer 50 har av 100 inkomsttagare i skalan från botten till topp.

Benny Åsman

Andra bloggar: Svensson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

I andra media: DN,SVD,Sydsvenskan,DN2,AB,

Ett svar på ”Fler fattiga i New York än väntat

  1. Pingback: Ekonomisk kris trots borgarnas fattighets | Proletärbella

Lämna ett svar