Relegera skolminister Björklund!

Skolministern fuskar

Gästkribent: Kjell Pettersson

Skolminister Björklund är inte den första i sitt gebit. 1944 gjordes en film som gått till den svenska filmhistorien. Den regisserades av titanen Alf Sjöberg.

Filmens nerv finns till stor del i ett enda klassrum. Där är det är sista läsåret för en klass som till våren ska bli studenter. Studenten på den tiden var en ynnest för samhällets hermeliner och ytterst få arbetarkatter fick denna examen. Sverige var då som nu ett klassamhälle, men för att vara lite rolig så syntes detta mer i klassrummen än i dag.

Namnet på filmen var Hets. Bakgrunden var både världskrigets drama ute i Europa och de som ägde rum på skolorna.

Stig Järrel med pekpinnen i ryggen på Alf Kjellin

I en av huvudrollerna, en satanisk latinlärare gestaltat av den sedan länge avlidne Stig Järrel, görs en rolltolkning utöver det vanliga. Vi ser en pennalist av satans nåde som håller denna killklass – tjejer gick för sig och killar för sig på den tiden. Ja inte bara då. Till och medi sexan gick jag i en klass med bara killar vilket skapade ett brinnande och ihållande intresse för det motsatta könet under de så sårbara tonåren och de kommande åren

Läraren kallades för Caligula. Av eleverna döpt efter en tyrann till kejsare i Romarriket.

I skottgluggen står speciellt en elev. Som pinas sönder och samman av ”Caligula”.

Lärargestalten har tydliga politiska referenser. Europa brinner. Den nazistiska besten och dess drömmar om det tusenåriga riket tycks oövervinnerliga. I det skenbart neutrala Sverige hänger bilderna av Adolf Hitler i många överklasshem . Bilder som raskt plockas ner då kriget vänder i januari 1943, när den tyske general Paulus` sjätte armé kapitulerar, efter fyra månaders gatustrider, i snö- och ködhelvetets Stalingrad.

I den politiska verkligheten förlorade nazisterna. På skolan segrar Caligula , krossar eleven, spelad av Alf Kjellin, och dennes kärleksförhållande till Bertha i tobaksaffären ( Mai Zetterling ).

Så har vi Sverige 2008. Med en skolminister. Ingen korpral förvisso. Men väl en avdankad major, Jan Björklund. En person som inger skräck i sin framfart att jaga elever – givetvis underklassens i första hand – och lärare.

Denna person har byggt hela sin politiska karriär på en enda fråga. Skolan. I artikel efter artikel, i anförande efter anförande, i pressmeddelande efter pressmeddelande har han förmedlat sin syn på skolan. Med lata, fuskade, okunniga och skolkande elever. Spott och spe har indirekt östs över hela lärarkåren. Caligulas pekpinne har slagit dag ut och dag in. Och media har svalt detta med hull och hår.

Under hela denna politiska kampanj har Jan Björklund hänvisat till olika internationella rapporter om den svenska skolans inkompetens. Vi har getts en bild av att dagens elever är idioter ledda av en halvimbecill lärarkår.

Så en dag i slutet av augusti 2008 startar Sveriges Radio en ny programserie ” Kris i skolan?”. Här granskas och konfronteras Jan Björklund med sina rapporter och undersökningar.

Det blir till ett lustmord i den högre skolan . För de rapporter som Björklund hänvisat till visar pekar på det rakt motsatta. Nämligen att den svenska skolan står sig ganska bra i en internationell jämförelse. När Björklund ställs mot dessa fakta blir han för en gångs skull svarslös. Han hasplar ur sig något om att hans rapporter stämmer och att han skall visa materialet senare.

Landets skolminister visar sig alltså vara en lögnare, en fuskare… allt det som han anklagat eleverna att vara.

Björklund borde med omedelbar verkan relegeras från regeringskansliet med omedelbar verkan.

Ridånhar gått ner för denna moderna Caligula. HETSEN mot eleverna måste få ett slut.

Skolan behöver arbetsro.

I pressen: AB,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ett svar på ”Relegera skolminister Björklund!

  1. hej!
    helt jäkla galet arg blev jag idag som har levt relativt lyckligt ovetande om vad som håller på att hända inom skolpolitiken. 20.00 på tvåan kom en dokumentär, helt klart aktuell för din del, som hette förgrymmade ungar och handlar om hur barn har fått en annan betydelse idag. vilket fall som helst, redan efter 10 minuter höll jag på att spricka och de sista fem ville jag egentligen bara stänga av och försvinna till mitt lala- land utan bekymmer. för mig är frågan fortfarande hur man kan vara så trångsynt och tro att man ska behandla symtomen och inte ta reda på orsaken. arg har jag varit resten av kvällen, men ack så glad att jag fått upp ögonen på vad som håller på att hända och jepp, alla ska få veta att reprisen går den 13 och 15 november på 2-an.. gggrrrrrrrr.
    nice inlägg!

Lämna ett svar