Därför mördades Folke Bernadotte

I dag bloggar Carl Bildt om den finansiella härdsmältan. Hans slutsats blir: ”Det är plågsamt när det sker – men med all sannolikhet hälsosamt i det längre perspektivet”. Så cyniskt skriver bara en människa som överhuvudtaget inte kan föreställa sig att komma i närheten av den kommande massarbetslösheten. Han raljerar också lite lätt om att börsinfarkten säkert kommer att påverka ”minglet i riksdagen” och om att vi nu går in i ”en krävande tid som ställer krav på kvalitet också i politiken”

Vi minns Folke Bernadotte

genom att aldrig

glömma hans mördare

Folke Bernadotte 1895 – 1948.

I bloggen erinrar sig Bildt också avrättningen i Jerusalem av Folke Bernadotte för sextio år sedan. Riksdagen hedrar på samma sätt i morgon Bernadottes minne och då framförallt hans djärva och lyckade insats med ”De vita bussarna” för att rädda judar och andra förföljda från nazisternas dödsläger.

Ett hjältemod som är värt att hedra. Men det är naturligtvis ingen tillfällighet att Bildt eller många andra i dag glömmer att berätta vilka Bernadottes bödlar var och varför han dog.

Folk Bernadotte arbetade sin sista tid, 1948, som FN:s medlare i Palestina och som sådan stod han i vägen för de sionistiska terrorgrupper som genom massakrer på palestinier hade inlett det erövringskrig som möjliggjorde den sionistiska statsbildningen Israel. Den 17 september, då för sextio år sedan, 17 30. blockerade en jeep Bernadottes trebilsfölje som rullade genom Jerusalems gamla stadsdel, Katamon. Fyra terrorister från Sternligan, under ledning av Meshulam Markover, trängde sig sedan fram mot den bil där Bernadotte och hans adjutant Sérot satt och avrättade bägge två med k-pistsalvor. Bernadotte dog för sex kulor. Sérot för arton skott. I den skandalösa rättprocess som följde fälldes ingen från Stern-ligan för mordet. Några förklarades skyldiga till medlemskap i terrorgruppen när den ”gjort sitt”. Men de benånades omedelbart av premiärminister David Ben Gurion.


Sternligan och dess systerorganisation Irgun, liksom kärnan till dagens israeliska militär, Haganah, arbetade alla för ett Stor-Israel som också skulle innefatta dagens Västbanken och Jordanien. Målsättningen om en oavbruten judisk expansion i regionen blev också till den ständigt bakomliggande strategin för den israeliska statsbildning som för sextio år sedan utropades på ockuperad palestinsk mark. En strategi som under sina sextio år har skapat sex krig. Det senaste var Israels bombkrig mot Libanon.


Irgun-affisch samt resterna av Kung Davids hotell.

”Realities on the ground”, alltså bosättningar och demografisk utveckling i regionen, har de senaste två åren tvingat fram en strategisk kursändring från de etablerade sionistiska partierna sida. En majoritet av det etablerade judiska politiska etablissemanget verkar idag för en tvåstatslösning. Man har helt enkelt insett att ett Stor-Israel, som även innefattar Västbanken och Gaza, på sikt leder till att den judiska befolkningen hamnar i en minoritetsställning och att detta med sionistisk logik om en ren judisk stat tvingar fram än värre apartheidlösningar från Israels sida.

Livni hyllas med amerikansk flagg.

Inte minst Israels utrikesminister Tzipora Malka Livni som nu tippas som en trolig efterträdare till mutkolven Olmert, har signalerat att hon till hundra procent vill kämpa för ett rent judiskt Israel. Så många som möjligt ska avskiljas från denna utökade statsbildning för att i stället fösas ihop i vad som blir ett palestinskt Bantustan.

Arvet från Folke Bernadottes mördare lever i dag vidare hos huvudkrafterna i israelisk politik. Om än under helt andra förutsättningar och i en av Bildt och andra, framförallt USA, mer erkänd och etablerad form. Terrorgrupperna kallas nu för israelisk militär…

Tzipora Livins bakgrund är i säkerhetstjänsten Mossad och bägge hennes föräldrar var aktivister i terrorgruppen Irgun. Blir hon ny israelisk premiärminister lär tempot säkert öka för att få till stånd ett försök till en ny och utvidgad statsbildning.

Självklart är Bildt medveten om den mörka fond som kan komma att skönjas när Bernadotte nu hedras sextio år efter sin avrättning. Därför skriver han heller ingenting om vare sig bödlarna eller om syftet med de sex kulor som då genomborrade greven av Wisborg…

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 svar på ”Därför mördades Folke Bernadotte

  1. Pingback: Därför mördades Folke Bernadotte

Lämna ett svar