Halvtid

med Reinfeldt II

För Del I, klicka här.

Här fortsätter vår gästskribent Kjell Pettersson sin analys av

Den första halvleken med Reinfeldt.

Alliansen målsättning har varit vad man kallar att bryta det så kallade utanförskapet och att öka arbetskraftsutbudet. Det är ytterst tveksamt om det lyckats med detta. Visserligen har antalet minskat med drygt 170 000 personer under de senaste åren, men en del av den minskningen kom redan under socialdemokratiska regeringens tid.

Och nu ökar utanförskapet igen. Det framgår av en genomgång som LO-tidningen har gjort av finansdepartementets eget sätt att mäta denna socialt snart fredlösa stora skara. Av denna framgår att i juni var 6 000 fler i utanförskap på arbetsmarknaden och under juli 8 000 fler än under samma månad föregående år.

Eftersom vi befinner oss i början av en omfattande lågkonjunktur finns det litet hopp om att den trenden kommer att avta inom en kortare period.

Enligt LO-tidningen den 10 september såg läget på arbetsmarknaden ut som följer:

Antalet arbetslösa: 148 724

I AMS-åtgärder: 66 233

Deltidsarbetslösa: 41 501

Nya lediga jobb: 10 253

De nya moderaternas nya arbetsmarknadspolitik drabbar i synnerhet arbetarkvinnorna. Eftersom det inte längre är självklart att halvtid garanterar a-kassa, slår detta självklart i första hand mot framförallt denna grupp. Enligt Dagens Arbete är två tredjedelar av de som inte klara de nya villkoren kvinnor.

Arbetsplatsolyckorna ökar kraftigt

Nedskärningar när det gäller åtgärder för att förbättra arbetsmiljön är ett kapitel för sig. Arbetsmarknadsminister Littorin gjorde för några veckor sedan stort nummer av att regeringen satsar 33 miljoner kronor för att förebygga antalet arbetsplatsolyckor. Som vänsterpartiet påpekade i pressmeddelande är detta inte annat en rent ”hyckleri”.

Sanningen är att regeringen redan tidigare skurit ner på dessa åtgärder med 155 miljoner kronor och desutom försvann 300 miljoner när Arbetslivsinstitutet lades ned.

Så sent i början av september slog www.byggnadsarbetaren.se larm om att mer än dubbelt så många byggnadsarbetare omkom i arbetsolyckor under första halvåret 2008, som under samma period 2007.

Till detta kan läggas den pågående försäljningen av Allmännyttan, införandet av Vårdval Stockholm, utförsäljningen av statliga företag, slopandet av förmögenhetsskatten, skärpta asylregler, övervakningssystemet FRA, hetsen mot skolan, nedskärning på Kom Vux, nedläggningen av Arbetslivsinstitutet och de kraftiga nedskärningar på Arbetsmiljöverket och givetvis de omfattande privatiseringar av offentliga nyttigheter.

Vad väntar nu? Rapport efter rapport, nu senast Teknikföretagens, pekar i samma riktning.

– Vi vet att det är ett kraftig fall, hur djup nedgången är ser vi först i efterhand, säger Anders Rune, chefekonom på Teknikföretagen till Dagens Industri så sent som den 9 september.

Den totala orderingången för hemmamarknaden föll i augusti med 45 procent. För exportindustrin hade orderingången sjunkit med 22 procent sedan i maj. ”Resultatet visar därmed tydligt att vi är på väg in i en konjunkturnedgång med negativ inverkan på produktion och anställda” skriver Dagens Industri. Självfallet förstärker smältan i världens kreditsystem detta fall.

Socialdemokratin och Vänsterpartiet tror att man kan vinna på matchdagen utan

att träna, Utan sociala strider och fackligt motstånd.  Så här ser ”rörelsens”

träningsplan ut…

Så här i pausvilan efter första halvlek är det bara att konstatera att regeringen lyckats med sin dagordning och sitt spelsystem, 1+1+1+1.  Fyrpartialliansen har varit en lyckad laguppställning. Arbetande människor i stort och alla de stora grupper som är utvisade från plan i ett förnedrande utanförskap har fått de sämre samtidigt som de rika kan gotta sig med ännu större utrymme. Den uppgivna, helt demoraliserade och ibland korrupta gamla arbetarrörelsen har samtidigt knappt försökt att röra bollen.

Lotta Gröning suckar och andas vemod. Önskar sig nya partier. Vi inte bara drömmer om det. Om än motströms arbetar vi för ett nytt, kämpande och demokratiskt arbetarparti. Ett socialistiskt parti som lämnar suckarna och vemodet bakom sig, för att i stället sätta bollen i rörelsen och sedan helt ta över spelet!

I pressen: DN1,DN2,DN3,DN4,SVD1,SVD2,AB1,AB2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar