Miljarder till militären: Tjetjener på Riddarfjärden

När kommer

Ryssen?

Budgeten är lagd. Med sin mörkblå klasstämpel. Höginkomsttagarna i villa är en gång de stora vinnarna. De får drygt 1 600 – 1 700 kronor mer i månaden att förlusta sig med. Sjukskrivna, arbetslösa och pensionärer förlorare. Dagens studenter som kanske inte ens har en ljusnande framtid att vänta på får leva i allt större ekonomisk osäkerhet. När tidigare en Leijonborg och nu en Björklund pratar varmt om studier, menar de definitivt inte högre studier och då framförallt inte studerande som saknar föräldrar som kan ge nödvändig ekonomisk handräckning! Idén om en möjlig högskola för alla är borta.

Den penninghungriga militären kan däremot göra salut. De tilldelas frikostigt nära nog femtio miljarder av våra skattepengar. Alltså femtiotusen miljoner kronor. Genom generalernas händer silas sedan en stor del av penningflödet ner till vapenindustrin. JAS/Gripen är som vanligt i fokus när det gäller dräneringen, nu med motiveringen att ”vi” och Norge ska få uppdaterade Jas/Gripen…

Det ”försvar” som sedan finns är dessutom odugligt och klarar inte ens av att röja upp och bistå människor efter en svårare höststorm. Än mindre att leta reda på gamlingar eller barn som förirrat sig ut i någon skog. ”Våra” soldater är i Afghanistan eller Tchad, där de inte ens kan skilja den ena krigsherren och hans klan från den andra utan i stället har fullt sjå med att bevaka sin egen utrustning. Under den omtalade och omskrutna expeditionen till Tchad under föråret, som kostade oss 300 miljoner i skatt, var den svenska truppen endast sysselsatt med internt skyddsarbete och bevakningsuppdrag, främst då av de egna tälten.

Miljardrullningen till militären motiveras främst med gammal rysskräck. Efter Rysslands snabba svar på Georgiens angrepp mot Syd-Ossetiens huvudstad, Tskinvali, har högern på militärens tillskyndan gjort allt för att på nytt ge oss en bild av en vild och raggig rysk björn. Men sanningen är en helt annan.

Det hårdföra, men oftast uppriktiga högerbladet, brittiska Economist, har synat den ryska militära insatsen i Georgien och dess allmänna hälsa och kondition i övrigt. Där får vi en helt annan bild än den som den svenska högern försöker skapa.

Enligt tidningen så visste ryssarna inte ens var de georgiska trupperna fanns när Moskva bestämde sig för att slå tillbaka. Man saknade droner för spaning och utrustning för nattseende. Radiokommunikationen var så usel att man fick förlita sig på mobiltelefoner ( FRA fick kanske lyssna på en del spännande samtal ). Förbindelsen mellan marktrupperna och flyget blev sporadisk och det senare använde gamla bomber i stället för ”smarta”. Vilket kanske förklarar de georgiska civila offren i Gori. Minst ett nytt strategiskt bombplan, Tu 22, sköts ner av det amerikanska luftvärnssystemet.

Visserligen har ryssarnas militärbudget ökat kraftigt i nominella värden. Men inflationen och underhållet av gamla kärnvapensystem har slukat det mesta. Försöken med en ny generation kärnvapenbärande ubåtar har gått i stå. Den nya interkontinentala roboten Bulava, som ska bli ett svar på NATO:s polska missilramper, har haft stora brister vid flera provskjutningar. I förhållande tilll USA och EU är Ryssland en militär dvärg.

USA anslår i reda pengar tolv gånger mer än ryssarna till militära rustningar. För EU-staternas del handlar det om ännu mer. Här rustas för femton gånger mer än vad ryssarna gör. Moskva ger 35 miljarder dollar om året till militären. Storbritannien 60. Frankrike 54. Tyskland 37. Italien 33 och Spanien 15. Allt enligt svenska instititutet SIPRI. Bland annat har brittiska New Labour anslagit enorma penningsummor till en ny generation kärnvapenbärande Tridentrobotar. I dollar spenderar Sverige kring 7 miljarder per år. Per person räknat 6 – 7 gånger mer än ryssarna vilket ger Sverige en plats i världstoppens högsta skikt…

Om än luggig och nersliten, ålderstigen och trött, så är den ryske björnen naturligtvis inte ofarlig. Även gamla vapen dödar, som de visa vapenanalytikerna säger. Men Rysslands nya stormaktsdrömmar förblir säkert också en hägring eftersom den nyliberala revolutionen inneburit en demografisk katastrof. Antalet ”rena ryssar” sjunker ihop som en misslyckad sufflé.

Ändå uppmärksammades snabbheten hos de ryska trupper som gick in i Georgien. Där fanns också disciplin. Det var den sydossetiska milisen som fick stå för etnisk rensning och våldsamma övergrepp. Inte ryssarna. Men dels berodde detta på att hela den georgiska offensiven var en impulsiv katastrof. Det fanns moderna amerikanska vapen på plats, men soldaterna flydde och ingen hade planerat för en reträtt. Dels var spjutspetsen i den ryska offensiven den mycket stridsvana tjetjenska bataljonen,  Vostok. I sig en paradox. Den nu Moskvatrogna tjetjenska regimen står för ryssarnas bästa stridsinsats i Georgien. Överhuvudtaget sker det en modernisering av den ryska arméns konventionella trupper så att man mer och mer använder sig av fastanställda, ”kontraktniki”. Soldater som är beroende av sin sold får som regel bättre disciplin.

Men ingen seriös militäranalytiker tror att dessa tjetjener snart kommer att dyka upp på Riddarfjärden i Stockholm. Ryssland är naturligtvis ett hot för exempelvis Ukraina om landet på allvar skulle försöka förhindra Ryssland från att använda Krimhalvön som sin stora örlogshamn. Krimhalvön där för över nittio procent är rysstalande och upplever sig som mer ryssar än ryssarna själva. Men ryska hot mot Sverige existerar överhuvudtaget inte.

I stället är det EU-staternas militär och upprustningar som utgör stora hot på många håll i världen. Där Sveriges så kallade hjälpinsatser är en del. Trots väldiga protester röstade i går exempelvis Frankrikes parlament igenom ökade anslag till sina militära insatser i Afghanistan.

Nya franska trupper är på väg till Afghanistan…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

I pressen: DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,DN6,SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,AB1,AB2,SDS1,SDS2,SDS3,

3 svar på ”Miljarder till militären: Tjetjener på Riddarfjärden

  1. Pingback: Trottens Betraktelser » Arbetare och låginkomsttagare ska inte betala!

  2. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Totalsvek om FRA från även fp nära?

  3. Pingback: projO’s blog » Blog Archive » FRA-flummet

Lämna ett svar