En nattstånden debatt.

Inte mycket att bita i.

Debatten var lika nattstånden som ett glas vatten på nattduksbordet. Ingen av kandidaterna visade engagemang för den arbetande befolkningens problem i ett skakat USA. Skakat av en finansiell kris som snabbt kan slå över i en djup recession mer lik 30-talets kris än något vi sett under efterkrigsperioden. Båda kandidaterna är borgerliga politiker och ingen av dem tänker ifrågasätta det ekonomiska system som  regelbundet skapar återkommande arbetslöshet och misär. Men det är ju inte ett scoop precis.

Skillnaderna mellan de båda gäller mer detaljer i krishanteringen. McCain vågar inte gå emot de marknadsfanatiker i det republikanska partiet som satte krokben för George Bushs ”akutplan”. Att de lever på en annan planet visar deras upprörda varningarna för att Vita Huset inför ”socialismen”. Om dessa personer inte hade så stor makt vore de värda ett riktigt hånskratt. George Bush lyfter den röda fanan. Det är bara i USA man kan höra sådana dumheter.

Obama har inte mycket att säga om samma plan än att den är nödvändig för att hindra att något ännu värre inträffar. I debatten cirklade han runt som en ballerina utan att svara på om 700 miljarder dollar ur skattebetalarnas fickor är enda lösningen. I stället riktade han in sig på McCains stöd till Bushs skattepolitik och lovade än en gång att de rikaste i USA ska få sina skatter höjda och resten sina sänkta. Gott. Men det löser inte det akuta problemet att samma ”rest” ska betala bankkrisen medan de som tjänat miljarder och fortsätter att tjäna stora pengar som spekulanter inte kommer att krävas på ett öre i ersättning för vad de ställt till med.

-De senaste sex månaderna har visat att en frivillig reglering inte fungerar, sa i går chefen för finansinspektionen C. Cox. Nyliberalernas idé att den kapitalistiska finansmarknaden bäst reglerar sig själv och ska lämnas ifred har fått sig en dödsstöt. Men vad som bör komma istället hade de båda kandidaterna inget att säga om.

I Media: DN1,DN2,SVD1,DN3,AB1,ST,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna ett svar