Finanskrisen: Den som går på glödande kol blir till aska

Tysk vänsterman

i retorikens dansvirvlar…

Nu får USA:s finansminister, Henry Paulson,  stöd från oväntat håll. Tyska Die Linkes partiordförande Oskar Lafontaine har med full intensitet gått ut och backat Bush`s försök att slänga 700 miljarder dollar i börshajarnas lika skarpa som hungriga käftar.

Går man på glödande kol…

Tysklands högerkansler Angela Merkel har tvärt avvisat varje tanke på att tyska skattepengar skulle hjälpa till att stötta Wall Street. Landets finansminister, Peer Steinbrück, var inte heller len i munnen förra veckan. I en regeringsdeklaration inför riksdagen sa han att ”Ursprunget till krisen kommer från USA och eftersom Washington alltid avvisat varje reglering av marknaden var man därför själv ansvarig för den ”jordbävning som drabbat hela det finansiella bygget”.

Oskar Lafontaine, i en intervju med Reuters, beklagar från en helt motsatt ståndpunkt att den tyska regeringen inte vill hjälpa USA. Han angriper då den kristdemokratiske ekonomiministern Michael Glos som lakoniskt sagt om krisen, ”att var och en måste sköta om sitt eget kök”. Vad de bägge herrarna egentligen grälar om är vem som bäst kan hjälpa den tyska kapitalismen. Vad Glos inte vill förstå, menar Lafontaine, det är att de tyska bankerna också är med i köket. Han vill helt enkelt rädda de tyska bankerna genom att rädda Wall Street:

”Flödet av likvida medel är ekonomins blodomlopp. USA är läkaren vid patientens sängkant som måste se till att blodcirkulationen fungerar”, hävdar denne vänsterman som ibland i retorikens snabba dansvirvlar kan uppfattas som radikal. ”Washington har inget annat val. Annars återstår socialismens stenåldersrecept om nationaliseringar´”.

”Detta är ett unikt tillfälle att bringa ordning i ett finansiellt kaos”, avslutar denne föregivna vänsterman. ”Socialism är stenålder. Ordnad kapitalism är guldålder”.

…brinner man till sist upp och blir till aska

Den borgerliga tidningen, Süddeutsche Zeitung, skriver häpet i sin rubrik ”LaFontaine hoppar in och hjälper Bush”. I brödtexten säger man sen att 100 miljarder dollar är den summa som Tyskland i så fall skulle backa upp USA med, om man tar hänsyn till storleken på ländernas ekonomier. Pengar som exempelvis skulle räcka till att öka Tysklands pensioner med 25 procent…

LaFontaines politiska linje är katastrofal och det är bara att hoppas att de socialistiska strömningar som finns inom partiet Die Linke går in i en våldsam opposition. För går man på glödande kol brinner man till sist upp och blir till aska!

I pressen: DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SDS1,SDS2,SDS3,SDS4,AB1,AB2,VG1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

3 svar på ”Finanskrisen: Den som går på glödande kol blir till aska

  1. Ja, se där kom det man väntat på. Oscar visar vilken tomte han är. Som du skriver får man hoppas att de socialistiska strömningarna reagerar stenhårt. Tyvärr vet vi ju alla vad som kan hända när man leker för nära elden.

  2. Pingback: Det finns fackföreingar och fackföreningar | Svensson

  3. Knepet med att gå på glödande underlag är att man först blöter fötterna, och sedan får man ha ett gott fotarbete och inte stanna kvar för länge i det heta. Då lär det gå bra.

Lämna ett svar