Sarah Palin en hök- inte hockeymorsa

På direkten!

Fantomen, eller den Vandrande vålnaden är snabb som blixten. Vi kanske inte

alltid hänger med. Men här  ger vi snabba, korta svar eller ser saker på vårt sätt.

Sarah Palin en modern Doktor Strangelove

I natt går debatten mellan de båda vice-presidentkandidaterna Sarah Palin och Joe Biden av stapeln. Det har flutit mycket vatten under broarna sedan McCain till allas förvåning valde Palin till sin partner. Toppen och hoppsan svarade en stor del av den amerikanska befolkningen. Äntligen en glad och trevlig lantbo i stället för den slipsbärande eliten i Washington och Boston, var mångas reaktion.

Men det var innan Sarah Palins verkliga åsikter rullades ut av media. I de få intervjuer och tal hon gett sedan nomineringen träder fram ett reationärt monster.Hennes religiösa fundamentalism kunde väl gå för sig om hon behöll den privat. Men i stället manar hon i sin antiabortiver även våldtäktsoffer att ”välja livet” som hon kallar det. Empatin för offren är kall som en vinterdag i hennes delstat. Tillsammans med den religiösa fanatismen följer också en moralisk fanatism som drev Palin till att exempelvis som borgästare i Wassila kräva censur i stadens bibliotek.

Men den religiösa och moraliska fanatismen bleknar i jämförelse med hennes syn på omvärlden, hennes utrikespolitiska ”doktrin”. Det har skojats mycket i media med att hon i en intervju sa att hon väl kände till Ryssland eftersom hon från sin Alaskakust kunde se över till björnen. Men det kan bli mer än ett skämt. Palin har åsikter som inte ens stämmer med McCain. Hennes ”doktrin” ligger även till höger om George W. Bushs ”preventiva krig”.

Det ”preventiva kriget” blir i Palins version ett vapen vilket som helst. Hon anser att USA ska ta sig rätten att attackera där det passar när det passar utan konsultation med någon. Pakistan och Iran har hon redan pekat ut som måltavlor. De få restriktioner som USA i dag ställer upp för Israels agerande vill hon helt avskaffa. Tel Aviv ska ha fria händer att göra allt sionisterna anser ligger i deras intresse, inklusive ett Stor-Israel där araberna inte har någon plats.

McCain är ingen duva. Men hans uttalanden hittills pekar mot en utrikespolitik som går via förhandlingar med allierade och mer övervägda metoder. Inget att skapa illusioner kring men ändå långt ifrån den apokalytiska världssyn som Sarah Palin verkar stå för. Som pressen säger: vinner McCain är Palin ett hjärtslag från presidentposten.

I media: DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,AB1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Ett svar på ”Sarah Palin en hök- inte hockeymorsa

  1. Pingback: Klippet med The Real Sarah Palin-story som förberedelse för nattens debatt | Kulturbloggen

Lämna ett svar