Englands ”Commander in chief”: Kriget i Afghanistan kan inte vinnas

Brittiske överbefälhavaren

vill ha en politisk

uppgörelse med talibanerna

”Kriget mot talibanerna går inte att vinna. Vi måste minska våra förväntningar”.

Denna insiktsfulla och kyliga slutsats dras av, Mark Carleton-Smith, överbefälhavare för de starka brittiska trupperna i Afghanistan, i en intervju för veckans Sunday Times.

Hans mycket uppseväckande påstående kommer nära nog samtidigt som det läckt ut ett memo från en fransk diplomat, där denne hävdar att Englands ambassadör i Kabul, Sir Sherard Cowper-Coles, har sagt att den nuvarande militära strategin är dömd att misslyckas.

Britternas ÖB meddelar, med lite förutseende, för Times` alla söndagsläsare, att allmänheten inte ska vänta sig en militär seger utan en uppgörelse, en förhandlingslösning med talibanerna:

”Vi vill ändra upplägget på debatten så att den inte sker genom gevärspipor utan genom förhandlingar. Om talibanerna vore beredda att sitta på andra sidan bordet och prata om en politisk uppgörelse, så är detta precis den sorts framsteg som avslutar upprorsrörelser som denna. Det borde inte göra folk obekväma.När en sådan uppgörelse är klar kan vi lämna landet, men då kommer det fortfarande att finnas en del mindre krig ute i provinserna , liksom banditer”

För varje brittisk eller amerikansk missil mot en oskyldig civilbefolkning rekryterar talibanerna

tusentals nya anhängare. Sak samma med svenska skulor och granater…

Bakgrunden till detta varsel om att britterna vill ändra strategi är bland annat de svåra egna förlusterna i provinsen Helmand. Med 32 döda och 170 svårt skadade egna soldater. Förluster som blåser ny eld i antikrigsrörelsen på hemmafronten. Förra veckan underströk dessutom regimens guvernör i Helmand, Gulab Mangal, att talibanerna kontrollerade mer än hälften av den egna provinsen.

Gårdagens blogg om Afghanistan där jag menade att det var uppenbart att svensk trupp inte hade något att göra i Afghanistan har väckt mycket ont blod hos en del läsare. Okvädningsorden staplades på varandra i massor med kommentarer. Bortsett från en massa trams om ”kommunistsvin” och en del andra mögliga skällsord, så var det genomgående temat, att jag på något sätt skulle vurma för talibanerna och hata USA bara för att jag inte vill att svenska skattemedel ska finansiera ännu ett av Bushregimens galna krig. Dessutom vill jag inte att svenska soldater i onödan ska sprängas i luften.

Självklart är detta absurt. Jag är en gammal beundrare av det amerikanska folket och den Första amerikanska revolutionen när de brittiska trupperna besegrades och en borgerlig demokrati upprättades som dåtiden européer bara kunde drömma om. Man kunde t o m välja sin egen polis, sheriff, vilket alltid har varit otänkbart på vår kontinent. Men jag sätter definitivt inte likhetstecken mellan denna frihetsrörelse och dagens bestialiska imperium, som dessutom är i socialt och kulturellt förfall. USA för, ofta planlöst, ett krig i Afghanistan, inte i första hand för att hitta och döda Bin Laden, utan för att försöka kontrollera Centralasiens olje- och gasflöden. Det går inte att bygga en stat, för att inte tala om en nation med granater och missiler, ofta mot en helt oskyldig civilbefolkning. Sveriges regering och Sveriges riksdag, liksom de svenska trupperna vet knappt någonting om den verkliga situationen I Afghanistan.

Sveriges kompis. Massmördaren Dostum.

Den region där svensk militär kör runt i sina bepansrade fordon leds exempelvis av Abdul Rashid Dostum. Krigsherre, klanledare, knarklord och massmördare. Men just nu i allians med Karzairegimen. Han stödde en gång Sovjet. En annan gång talibanerna och har ofta stöd från prästdiktaturen i Iran. Varför ska vi med skattemedel hjälpa honom? Nästa gång vänds hans gevärspipor mot oss. I min ungdom reste jag under en längre tid runt í Afghanistan, framförallt i dess norra delar. Intrycken var bestående för resten av livet. Ett av de viktigaste var att ekonomiska, sociala och religiösa strukturer eller vanor och levnadssätt, skiljer sig i många hänseenden med många, många sekler från de liv vi lever.

Man kan i dessa trakter inte vara barnmorska för en ny stat med hjälp av bomber. För varje missil som träffar en oskyldig by så rekryterar talibanerna hundratals nya anhängare. Kom ihåg! Röda khmererna hade aldrig fått något stöd I Kambodja utan Kissingers terrorbombningar. Att säga att jag skulle stödja talibanerna är ungefär lika dumt som att säga att Reinfeldt skulle vara för Karl XII:s militärdiktatur…

Dessutom. Det är under Karzairegimen som knarkhandeln och heroinflödet till våra hemmagator fått riktig fart…

I pressen:SVD,

Andra bloggare: Trotten,Svensson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 svar på ”Englands ”Commander in chief”: Kriget i Afghanistan kan inte vinnas

  1. Pingback: Trottens Betraktelser » Sverige ut ur Afghanistan!

  2. Pingback: Claeskrantz.se : Brittisk general säger Aghanistan kan inte vinnas

Lämna ett svar