Massavsked på Volvo,kolsvart börs: Handfallen arbetarrörelse

På direkten!

Fantomen, eller den Vandrande vålnaden är snabb som blixten. Vi kanske inte

alltid hänger med. Men här  ger vi snabba, korta svar eller ser saker på vårt sätt.


Svärtan är snart slut på tidningarnas tryckerier. Franska dagstidningen Liberation sammanfattade medvetet börskrisen med den dubbelbottnade krigsrubriken: ”Den lägsta dagen”.

Inför de massvarsel som lagts och framförallt kommer att läggas är det som en gång var ”arbetarrörelsen” en handfallen och nerkörd apparat av politiska tjänstemän. Socialdemokratin väljer symboliskt nog i samma stund att gå in i ett historiskt samarbete med borgerlighetens ytterflygel inom den breda medelklassen, Miljöpartiet. Ett parti som samtidigt rensat bort allt radikalt från sina kravkataloger.

Facken på Volvo vädjar till Maud Olofsson om hjälp. Visst. Rätt hjälp kan vara bra. Men hennes paket räcker inte längre än till nästa varsel. Diskutera i stället bland alla medlemmar. Marknaden räcker ju inte till månadslönen. Tryggheten är borta. Hur kunde det gå så illa? Finns det alternativ? Hur ska produktion, boende, transporter och energilösningar se ut i Europa. Var kan allt kunnande, alla erfarenheter på Volvo komma in? Ta tillbaka de gator och torg som övergivits! Ta ut medlemmarna i massdemonstrationer! Starta fackliga cirklar i hundratal som kan diskutera framtiden!

Bakgrunden till socialdemokratins fullständiga handfallenhet inför de svåra brotten i kapitalismens maskinerier kan sammanfattas i två enkla citat. Först lämnar jag ordet till Anna Hedborg som på ett seminarium på Södertörn sa så här om sina slutsatser av Löntagarfondsdebatten:

”Det är väl en historiens ironi att en av effekterna som löntagarfonderna har haft, var att det var det tillfälle när mängder av fackliga företrädare lärde sig massor om kapitalmarknad, finansieringsfrågor och aktier, för första gången överhuvudtaget. Och de gjorde det med en grundläggande acceptans för det ekonomiska system som marknadsekonomin representerar”.

Sedan får den gamle pratkvarnen Stig Malm ordet:

”Vad blev då den stora och bestående effekten av den omfattande löntagarfondsdebatten? För min egen del är jag övertygad om att den mycket kraftfulla utbildningsinsats som gjordes av fackföreningarna – då 10 000-tals fackliga förtroendemän blev klara över behovet av riskvilligt kapital, avkastning på kapital och annat, som var livsviktigt för ett fungerande näringsliv – lade grunden till den positiva syn som finns i dag.”

Summan av den bittra kardemumman. Vi får börja om från början.

Brödkö från den stora depressionen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

I pressen: DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,SVD1,SVD2,SVD3,AB1,AB2,AB3,SDS1,SVD4,SVD5,SVD6,SVD7,

DN6,

8 svar på ”Massavsked på Volvo,kolsvart börs: Handfallen arbetarrörelse

  1. kan massuppsägningar ha samband med att regeringen vill ta hit arbetare utanför EU från och med 15 december nu kan storbolagen hyra in sina kina anställda som kan jobba i Sverige till en diondels kostnad??? detta varnade Sverigedemokraterna för men ingen ville lyssna. http://www.frianyheter.nu

  2. Pingback: Demokratisk kontroll över storföretagen | Svensson

  3. Pingback: Volvos varsel - ännu ett slag för svensk ekonomi | Aktieskolan

  4. Pingback: En sorglig dag för Göteborg - något måste göras, Littorin kan inte två sina händer som en Pontius Pilatus | Kulturbloggen

  5. Nej, massvarslen har inte ett dugg med detta att göra. Alla vanliga jobb, för tjänstemän och arbetare, har kollektivavtal och det finns en oerhörd beslutsamhet för att dessa ska vara kvar.

    Ur ekonomisk synpunkt kan det i stället bli så att det är kineser eller indier som tar över Volvo. Det blir kinesiska arbetsgivare och svenska arbetare.Till skillnad från Fords ägare har de fortfarande likvida medel.

  6. Pingback: Claeskrantz.se : Jobbskatteavdraget kommer säkert uppmuntra arbetslösa volvoarbetare att söka arbete

  7. Pingback: Solidariskt Sverige » Blog Archive » Jobbskatteavdraget kommer säkert uppmuntra arbetslösa volvoarbetare att söka arbete

  8. Men varför har det blivit såhär då … !?.Jo för att vi har struntat totalt i varandra så länge vi klarat oss själva.Struntat mer eller mindre i vilka som regerat och struntat i hur facken styrts.Men nu när det luktar bränt då börjar det muttras i leden om hur illa ställt det är.Har en överraskning då … nu är det en aning försent att börja gnälla om orättvisorna som ju tydligen börjar drabba alltför många av oss som innan bara stängt dörren om sig och struntat totalt i hur det hela uttvecklar sig.Säkert många i maktens boningar som fascineras av hur långt de kan köra med befolkningen vareviga dag utan att någon reagerar mer än de hittills gjort där folks generella förklaring är att det får de reda som kan detta då de är bättre pålästa.Undrar då varför det upphört i vissa led just nu när mörkret sänker sig.Snacka om patetiskt.

Lämna ett svar