Näringslivet vill skrota turordningsreglerna

Pensionera

LO:s och PTK:s förhandlare!

I skymundan av alla varsel om uppsägningar vill Svenskt Näringsliv skrota turordningsreglerna vid avsked. Alltså regeln om ”sist in, först ut” när anställda väl tvingas att stämpla ut för gott.

Som så många gånger förut är det den skarpsynte Kurt Junesjö, före detta förbundsjurist på LO-TCO-Rättsskydd, nu bland annat krönikör i ”Dagens arbete”, som varslar alla fackligt intresserade om detta utspel i sin granskning av den märkliga förhandling som pågår om ett nytt Huvudavtal.

Inte nog med att arbetsköparna vill ta bort den fackliga organisationens viktiga tolkningsföreträde vid lönetvister. Turordningsreglerna ska ersättas med en allmän regel om att det är den som är ”mest kompetent” som ska ha kvar jobbet. En skrivning som naturligtvis rakt av bara skulle betyda att det är företaget, med sin rätt att leda och fördela arbetet, som skulle få avgöra vem som skall till stupstocken.

Självfallet måste detta uppmärksammas. Så många som möjligt av alla fackligt engagerade måste sätta sig in i det skumraskspel som pågår. Kurt Junesjö visar själv på ett bra fackligt vägval. LO och PTK har satt två pensionärsmogna förhandlare vid denna sittning som egentligen aldrig borde ha börjat. LO:s förre avtalssekreterare Erland Olauson samt Unionens avgående förhandlingschef Lars Bonny Ramstedt. Junesjös förslag förtjänar verkligen all uppmuntran:

”Att bara sitta kvar vid ett förhandlingsbord där arbetsgivaren redovisar sådana mål tyder på stor undfallenhet från de fackliga förhandlarna. Varför ska ett starkt och välfungerande fack förhandla om framgångar som det tagit ett århundrade av facklig kamp att förhandla fram? Fram för förbättringar för arbetstagarna, inte försämringar!

Frågan är om inte LO och Unionen just i detta fall skulle kunna ta avstånd från turordningsreglerna i Las och omedelbart ge just dessa pensionsmogna förhandlare den välbehövliga vila de så väl behöver efter ett långt och framgångsrikt yrkesliv?”

Själv har jag ett annat förslag. Är det inte märkligt att Aftonbladet, med LO som storägare, inte har några rubriker och artiklar när det gäller denna förhandling om ett nytt huvudavtal? I dagsläget har man exempelvis nio stycken namn i sitt ”stall” av krönikörer.. På den egna hemsidan får vi veta att ”de brinner” för mängder med frågor. Alltifrån Mellersta Östern och hästar till EU-beslut och Malmö FF. Ingen tycks ”brinna” för arbetsrätten. Varför inte anställa Junesjö?

Mer information om huvudförhandlingarna kan man hitta på Kurt Junesjös hemsida www.kurt.nu

Illustration: Robert Nyberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

I pressen: AB1,

Ett svar på ”Näringslivet vill skrota turordningsreglerna

  1. Pingback:   Ett oändligt upprepande… — Mullvaden

Lämna ett svar