Bildt belönar bombpresident med halv miljard

Bildt partajar. En bombliberal…

Så har Carl Bildt varit på ännu en välgörenhetsgala. Denna gång i Bryssel, med EU-kommissionen och Världsbanken som värdar, där den västliga nyliberala kapitalismen skyfflat ner trettiofem miljarder kronor rakt ner i fickorna på Georgiens politiskt utsatte bombpresident, Michail Saakasjvhili.

Mycket stolt berättar Bildt hur han slösat bort mer än en halv miljard av våra skattepengar i en överdådig gåva till den regim i Tbliski som för drygt två månader startade ett bombkrig mot Syd-Ossetiens huvudstad Tskinvali:

”Sverige kommer att bidra med ca 400 miljoner kronor under de närmaste tre åren och vi är därmed sannolikt större än Tyskland och därmed den störste bilaterale givaren”

EU-kommissionen och Utrikesdepartementet sluddrar lite om behovet av humanitärt stöd och pengar till återuppbyggnad av vägar mm. Men detta är bara mediala kulisser.

En ringa del kommer att gå till att hjälpa de uppåt 60 000 människor som fördrevs från sina hem, när sydossetisk milis tyvärr svarade öga för öga, tand för tand på Saakasjvhilis försök att tvinga alla sydossetier att fly till Ryssland. Skulle de få dela på pengarna blir det den i Georgien ofattbara summan på en halv miljon kronor var! I Aljazeeras sändningar i går kväll visade man i ett reportage de nya motorvägsbyggen som bland annat planeras för pengarna.

…hjälper en annan bombliberal

Pengarna i övrigt tas i praktiken in i det vanliga budgetarbetet och är ett försök att hålla en president under armarna, som nu pressas allt hårdare av den inhemska oppositionen. Det feta biståndet ger dessutom regimen en möjlighet att rusta upp för ett nytt anfallskrig. Den har lovat att ta tillbaka ”sina provinser”. Sex georgiska oppositionsledare skickade också ett öppet brev till välgörenhetsgalan där de uppmanade denna att göra en strikt kontroll av pengaflödet. De menade att endast en sådan kunde hindra att pengarna inte gick till presidentens administration ( läs korruption ) utan till dem med verkliga hjälpbehov. Oppositionsledarna anklagade också Saakasjvhili för att ha provocerat fram Rysslands militära intervention.

Bildt vill bli EU-kommissionär

Varför dröser då Bildt i väg våra skattepengar? Långt mer än landet begärt.  Varför får inte Kuba något stöd trots att den senaste orkanen var en oerhört mycket mer omfattande humanitär katastrof? Varför ger Sverige mer än Tyskland, som har ett skatteunderlag som är minst nio gånger större än Sveriges och som dessutom anser sig ha råd att stödja sin bilindustri. Utöver de 400 miljonerna spenderar Bildt dessutom minst 100 miljoner till när det gäller den gemensamma gåva som EU-kommisssionen bjuder på?

Ja, för det första är han polare med Saakasjvhili. En bombliberal hjälper en annan bombliberal. Solidaritet över gränserna om man så vill.

För det andra vill Bildt gärna vara bäst i klassen så att han sedan kan få stöd för att bli Sveriges näste EU-kommissionär.

Vad tycker socialdemokraterna om denna generositet med skattemedel? Miljöpartiet? Vänsterpartiet?

I pressen: SVD1,DN1,AB1,SDS1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ett svar på ”Bildt belönar bombpresident med halv miljard

  1. Pingback: Slit o släng och KAOS! « Ett hjärta RÖTT

Lämna ett svar