Sent ska syndaren vakna…

På direkten!

Fantomen, eller den Vandrande vålnaden är snabb som blixten. Vi kanske inte alltid hänger med. Men här  ger vi snabba, korta svar eller ser saker på vårt sätt.

Alan Greenspan med glorian på sned

Av Benny Åsman

I flera decennier höll en ”osynlig hand” den amerikanska cenralbankens guru , Alan Greenspan, om ryggen. Oavsett vad världsmarknaden ställde till med, krisen 1987, krisen 1998, It-kraschen 2001, så ansåg oraklet Greenspan att enda medicinen var marknadens ’osynliga hand”, den som alltid ställer till rätta vad enfaldiga politiker klantat till.

Men sent ska syndaren vakna heter det och det gäller även en centralbankschef som i det närmaste helgonförklarats redan innan sin bortgång. Allt verkade lyckas för Greenspan. Under de stora finanskriserna och efter IT-kraschen 2001 hände inte speciellt mycket med den verkliga ekonomin i USA. Trots att Nasdaq tappade mer än femtio procent och riskkapitalisterna i Silicon Valley fick ta sitt pick och pack och  flytta ut på landet så klev den verkliga ekonomin på i samma imponerande takt. Greenspan geniförklarades.

Men vad var det han gjorde? Kort sagt sköt han den kommande krisen framför sig i flera år. När IT-kraschen fick börs och banker att svaja sänkte Greenspan räntan till nästan noll. Allt för att hindra konjunkturen att vända nedåt och för att stimulera de amerikanska hushållen att fortsätta tömma hyllorna i Wal Mart.

Men att skjuta krisen framför sig är som att skjuta snö framför sig med skyffel. Högen bara växer. Den låga räntan hindrade IT-kraschen från att sänka resten av ekonomin. Samtidigt la de låga räntorna grunden till den aktuella kraschen på bolånemarknaden, med påföljd att USAs fem största investmentbanker inte längre finns kvar och med en recession på gång som kommer att öveträffa allt vad vi sett under efterkrigstiden.

-Krisen visar sig vara mycket värre än jag någonsin kunde tänka mig, sa Greenspan inför kongresens finansutskott för ett par dagar sedan. Att han själv bidragit till dess djup medgav han indirekt.

-Jag överskattade markandens självreglerande kapacitet, sa 82-åringen trumpet.

I media:DN1,SVD1,SVD2,ETC,

Dagens Arena,

Andra bloggar: Ekonomikommentar,

Trotten,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ett svar på ”Sent ska syndaren vakna…

Lämna ett svar