Större inkomstskillnader i Sverige

Större klyftor i samhället

Av Benny Åsman

-Hushållens disponibla inkomster ökade med 7 procent förra året. Det är den största ökningen sedan mätningarna började år 1975. Samtidigt har gapet aldrig varit större mellan de med låg respektive hög inkomst.

Det skriver Statistiska Centralbyrån i en rapport publicerad den 23 denna månad. Både bra och dåliga nyheter kan man tycka. Åtminstone vid en ytlig granskning av SCBs siffror.

Det är inkomster från arbete plus kapitalinkomster plus regeringens skattesänkningar som blandas i den 7 procentiga uppgången. Mellan 1995 och 2007 ökade den fattigaste tiondelen av svenska hushåll sin disponibla inkomst i fasta priser med 27 procent, eller lite över 2 procent per år,  medan den rikaste tiondelen av hushållen kunde glädja sig åt 60 procent, eller 5 procent per år. Grunden till det är naturligtvis att lönerna för högt utbildade med fast anställning rusat i höjden tillsammans med inkomsterna från aktier och bonusprogram.

Att du har det bättre när du arbetar än när du är utan arbete kan tyckas självklart även om vissa idioter, rent ut sagt, påstår att samhällsstöd skapar beroende och vilja att stå i utanförskap. SCBs siffror visar att dessa ”snylltare” fått det sämre under de senaste 13 åren. År 1995 hade de icke-arbetande i genomsnitt 76 procent av en arbetandes inkomst. I fjol hade förhållandet sjunkit till 64 procent. Bakom ligger den undergrävda solidariteten i samhället. De rika i samhället vill inte längre vara med och solidariskt betala för en välfärd som gäller även för de mest olyckliga medborgarna. Det är frukten av den nyliberala draksådden.

Med den reinfeldtska regeringen väl fastvuxen vid rodret och en tandlös socialdemokratisk opposition ledd av allas vår Mona växer ojämlikheten snabbt i gamla Svedala. Enligt senaste OECD-rapporten , publicerad den 21 oktober, är det i Finland och Sverige, tillsammans med Nya Zeeland och USA, som inkomstgapet växt snabbast de senaste åren.

Det ”nya arbetarpartiet moderaterna” och det gamla ”arbetarpartiet socialdemokraterna” har tillsammans lagt grunden till det allt extremare klassamhälle vi nu ser växa fram.

Definition: Disponibel inkomst =bruttolön-skatter och sociala avgifter+bidrag och andra sociala transfereringar

Källor: SCB,

Andra media: DN1,SVD1,

Andra bloggar: Ekonomikommentarer,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ett svar på ”Större inkomstskillnader i Sverige

  1. Pingback: Misslyckad borgerlig bostadspolitik | Svensson

Lämna ett svar