Brevbärarn utsatt för spionage

Olivier Besancenot offer för spionage. När han sa att elpistoler orsakat 150 dödsfall

Av Benny Åsman

Olivier Besancenot och hans familj har varit offer för polisers och privatsnokars spionage. Det var i somras som det upptäcktes att Olivers och hans familjs privatliv kartlagts av någon. Olivier la in en stämning mot X. Det skulle snart visa sig att det var en privat snokfirma som spionerat på uppdrag av SMP Technologies chef Antoine Di Zazzo.

Olivier i rättssalen den 20 ocktober

Vad gör SMP Technologies? Jo, säljer elpistoler av märket Taser. I fjol sa Olivier under presidentvalskampanjen att bolaget Tasers elpistoler var ansvariga för minst 150 dödsfall. Det var inte ord i företagets smak. Spionaget hade tydligen till syfte att gräva fram snaskinformation om Olivier och hans familj eftersom bankkonton, sambons privatliv och annat granskats. Inget hittades- naturligtvis.

Däremot öppnade åklagaren den 16 ocktober ett mål mot Di Zazzo och sex privatdetektiver, några före detta poliser. SMP har i sin tur lagt in en anklagelse mot Olivier för förtal och kräver 50 000 euro i skadestånd. Bolaget vill få sitt vapen att framstå som humant eftersom det inte dödar lika effektivt och ofta som ett handeldvapen. Olivier och andra människorättsförsvarare hävdar att det öppnar vägen för mer våld från polismaktens sida och vidhåller att minst 150 redan dött då Tasers elpistol använts. Amnesty International säger i en rapport att 290 personer dött efter att ha träffats av vapnet.

Olivier kräver i sitt försvar att det utlyses en folkomröstning för att bestämma om den franska ordningsmakten ska ha rätt att använda vapnet. Det vill naturligtvis inte Sarkozys regering gå med på. Vid måndagens rättegångsförhandlingar var rättssalen fullpackad. Representanter från rörelser för medborgerliga rättigheter, Arlette Laguiller, Alain Krivine och många andra välkända progressiva personer fanns i rättssalen. Bara Socialistpartiet och Kommunistpartiet lyste med sin frånvaro.

Det är ännu långt ifrån klart hur affären kommer att sluta. Även i Frankrike mal rättvisans kvarnar långsamt och oftast till de mäktigas fördel.

Andra bloggar:Svensson,

I media: AB,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna ett svar