Martine Aubry slog ut Ségolène Royal

Martine Aubry med minsta marginal

I går kväll röstade det franska socialistpartiet fram en ny partiledare. I strid med alla prognoser vann Martine Aubry posten som partiledare med minsta möjliga marginal. Med 42 röster fler än Ségolène Royal, eller 50.02% mot 49.98%, är årets politiska överraskning ett faktum. Innan kongressen i Reims och omröstningen i går kväll såg alla media Madame Royal som Socialistpartiets kommande partiledare.

För första gången i partiets historiar stod två kvinnor mot varandra. Ségolène Royal mot Martine Aubry. De står för två klart motstridiga linjer för partiets framtid. Ségolène Royal har ända sedan hennes förlust mot Nicolas Sarkozy i fjolårets presidentval förklarat att hon står för ”förändring och föryngring” av partiets politik. För anhängarna till Ségolène Royal innebär ”förändring” att kasta loss alla gamla band med den franska arbetarrörelsen och skapa ett social-liberalt parti som slåss om ”mittenväljarna” i Frankrike. Med ”föryngring” menas att göra sig av med alla gamla ”krokodiler” som förknippas med förre regeringschefen Lionel Jospin, veteranen Laurent Fabius och François Holland.

De franska socialisterna har röstat

Martine Aubry säger att socialistpartiet på nytt måste kasta sig in i hetluften och finnas med i alla de proteströrelser och fackliga strider som blir allt vanligare i dagens Frankrike. Hon och hennes anhängare känner hur oppositionen mot Sarkozys högerpolitik glider ur partiets händer och att den nya antikapitalistiska vänstern med Olivier Besancenot i spetsen blir allt mer en kraft att räkna med. Det stora problemet för Aubrys falang är att de människor som kämpar i olika rörelser och fackliga organisationer vet hur Aubry och hennes vänner agerade under Lionel Jospins regeringstid. Det var Martine Aubry som la fram lagen om 35 timmars arbetsvecka men som sedan urholkade sin egen lag så till den grad att den för de flesta arbetare kom att skapa mer problem än den löste, allt bara för att Aubry ville underlätta övergången till 35 timmar för företagsägarna.

Nu väntar en mycket osäker tid för partiet. Hade Ségolène Royal vunnit är det mycket troligt att partiets splittrats genom att ”vänstern” kring den unge Hamon gått sin egen väg. Nu verkar det mindre troligt att det sker en splittring. Royal har ingen fast sammansvetsad falang kring sig. Hon spelar mycket på den egna personen och ett nytt ”modernt” språk, befriat från partiets traditionella jargong. Det är i stället Martine Aubry som ställs inför problemet att bara halva partiet står bakom henne. Hur många käppar som Royal och hennes vänner sätter i hjulet avgör om Aubry paralyseras eller inte.

Det enda som står klart är att Socialistpartiet på nytt kommer att prata om socialism och kapitalismens elände. Men att det blir just bara prat är ingen dålig gissning.

PS: Nu på lördagmorgon kräver Ségolène Royal att valet ska gå om nästa torsdag. På vilka grunder hon gör det är oklart. Hon säger att valresultatet kan ifrågasättas, men utan att klaga på valfusk eller annan manipulation av resultatet. Enligt stadgarna är det partistyrelsen som annonserar det definitiva resultatet nu på tisdag. Martine Aubry har redan sagt att omval inte kommer ifråga. 42 röster mer är naturligtvis lite eftersom 134 784 deltog i omröstningen, eller 58.87% av det totala antalet medlemmar i partiet. Men det kan ju knappast vara en giltig ursäkt för att organisera nyval.

I media: DN1,DN2,SVD1,Politiken,DN3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna ett svar