Thailand mot ett avgörande

I dag står regeringens öde på spel.

I dag söndag håller regeringsanhängare en massdemonstration i Bangkok. Demonstrationen ska hållas klockan fyra på eftermiddagen lokal tid, klockan tio svensk tid.(Vi återkommer under dagen) Hur stor uppslutningen blir kan helt avgöra regeringens öde. Senaste lyckades de röda supportrarna i UDD (Förenade fronten mot diktatur) mobilisera omkring 100 000 personer vilket slår PADs demonstrationer tiofallt.

Uppslutningen kan bli avgörande för att hindra domarna i Konstitutionsdomstolen att upplösa de tre regeringspartierna under förevändning att de inte kan hålla ordning och att ockupationen av flygplatsen skadar Thailands intressen.

Det är helt makabert. Den reaktionära oppositionen i PAD ockuperar regeringsbyggnader och flygplatserna. Militären griper inte in eftersom den spelar under täcket med de affärsmän som finansierar PAD utan väntar på bästa tillfället att kasta ut regeringen under förevändning att militären måste ”skydda folket”.

I går krävde Handelskammaren, som representerar PADs finansiärer, att domstolen avsätter regeringen genom att upplösa regeringspartierna och förbjuda ledarna att utöva politisk aktivitet under fyra år.

Regeringen har inget svängrum. De poliser som regeringen har till sitt förfogande kan inte utan våld avhysa flygplatsockupanterna. Och  våld ger militären den ursäkt som behövs för en kupp. Därför är eftermiddagens demonstration

kanske avgörande för krisens upplösning. Lyckas inte mobiliseringen är det ute med den sittande regeringen. Bangkoks folkföraktande elit kan på nytt styra som den vill. Blir det en massiv uppslutning är det militären som måste tänka två gånger innan bajonetterna sätts på.

UDDs rödklädda samlar stora folkmassor

I media:DN1,SVD1,SVD2,AB1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ett svar på ”Thailand mot ett avgörande

  1. Helt tyst om de egentliga orsakerna till konflikten i Thailand. Märkligt nog har jag ännu icke sett en enda tidning, en enda radiokanal eller tevekanal som tagit tag i denna fråga på allvar.

Lämna ett svar