Domstol upplöste PPP

I natt upplöste domstol PPP

Foto: En vän i Bangkok

Nyheten föll för ett par timmar sedan. Mitt i vår nattsömn. Vad som många väntade sig skedde. Konstitutionsdomstolen upplöste regeringspartierna och förbjuder 36 sittande ministrar att utöva politisk aktivitet under fem år. Beslutet visar hur ytlig förnissa den Thailändska demokratin är. Det vi ser är en mjuk statskupp. PPP och de två andra regeringspartierna vann överlägset i det senaste valet. Men den rika styrande eliten, med kungahuset och armén i ryggen, visar ett folkförakt som går utöver det mesta.

Hur de sittande regeringspartierna kommer att reagera är ännu oklart. Men med tanke på deras timida agerande hittills är det inte troligt att regeringen kommer att sätta sig upp mot domstolen. Hur regeringens supportrar i Fronten mot diktatur, UDD , kommer att agera är en annan sak. Reser de sig kommer dock inte militären att visa samma glada miner som den mött PADs flygplatsockupationer med. De närmaste timmarna och på sin höjd dagar kommer att avgöra om ett demokratiskt valt parlament än en gång ska trampas ihjäl under knektarnas hälar.

I går måndag var det väntan och stigande spänning i Thailands huvudstad Bangkok. Rapporter i Bangkok Post sa att de gula i PAD och UDDs röda anhängare samlar sig i grupper på flera platser i landet. Om det är upptakten till direkta sammanstötningar mellan dem är oklart. Landets polischef säger att polisen tänker ställa sig emellan för att hindra en allvarlig försämring av situationen.

Min vän i Bangkok lyckades i går eftermiddag ta sig till den mindre av de två ockuperade flyplatserna, Don Muang. Det märkliga, säger han, är att det fanns inga poliser som hindrade PADs anhängare att ta sig till flygplatsen och förstärka ockupationen, trots att polischefen säger att polisen omringat flygfälten. Enligt min källa är det bara PADs surmulna vakter som kontrollerar in- och utfart. Sent innan midnatt lokal tid gick en bomb eller granat av vid Don Muang och dödade en person och skadade många gulklädda. Vem som avfyrar sprängmedlen verker oklart. PAD säger naturligtvis att det är regeringspartiet PPP och UDD som är ansvariga. Men sett till hur de hittillls passivt sett på de gulas framfart verkar det inte troligt. Det faller sig lätt att se en provokation bakom som syftar till att skapa ytterligare spänning för att tillåta militären att långsamt ta kontroll över situationen.

Under tiden har PAD utrymt regeringsbyggnaden i Bangkok, efter tre månaders ockupation, och flyttat alla PAD-aktivister till flygfälten. Att de kan ta sig dit visar att min väns iaktagelser vid flygplatsen är riktiga. Den gula pöbeln gör som den vill. Polisen har fått order att inte ingripa med våld och militären bara bidar sin tid.

Nu tvingas PPP ge upp regeringsmakten. Att vägra följa domstolens beslut blir till en  omedelbar förevändning för militären att gripa in.  Kungen, som ska hålla tal till nationen på fredag, ges nu en möjlighet att öppet stödja ett militärstyre eller en övergångsministär innan ett nyval kan hållas. Säger Kungen det då blir det så. För i Thailand, speciellt bland PPPs fattiga anhängare på landsbygden, är han så nära en Gud man kan komma.

I media: DN1,SVD1,SVD2,DN2,SVD3,AB1,AB2,SVD4,AlJazeera,Sydsvenskan,

Andra bloggar: Svensson,Jinge,Brandow,Rabiatfeminism,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 svar på ”Domstol upplöste PPP

  1. Pingback: Militären tar över? | Svensson

  2. Ja Arne,
    Det kanske inte vore så dumt med ett ”yrkesförbud” för korrupta politiker och även sådana som i åratal fört en politik i ett fåtals intressen.
    Men i Thailands fall vill den gula pöbel som ockuperar flygplatserna att den allmänna rösträttens ska avskaffas så att de ”smutsiga, lata och okunniga bönderna” på den thailändska landsbygden inte ska kunna påverka sammansättningen av parlamentet.
    Då tappar konceptet sin skojiga aspekt.

Lämna ett svar