Arbetslösheten i USA värre än väntat

USAs ekonomi djupdyker

I går publicerades den med oro väntade statistiken över utvecklingen på den amerikanska arbetsmarknaden. Det är värre än någon tänkt sig. Alla prognoser smulades i bitar. Över en halv miljoin, 533 000, blev arbetslösa i november månad. Den officiella arbetslösheten steg därför från 6,5 procent till 6,7 procent. Bara 0,2 procent kan man väl inte göra så stora rubriker av ?

Men verkligheten bakom bråkdelarna är mycket mörk. För anledningen till att ökningen bara blev 0,2 procent beror på att de som räknas in i arbetsstyrkan minskade med 637 000 personer. Vad göms bakom siffrorna ? Jo det är helt enkelt personer som lämnat arbetsmarknaden, det vill säga före detta anställda som tappat hoppet och inte längre söker ett arbete. Då försvinner man ur statistiken som förbättras däför att situationen försämras.

Men det är inte slut på misären. Antalet personer som arbetar halvtid men som söker en heltid ökade i sin tur med 621 000 vilket höjde den så kallade undersysselsättningen från 8 procent i oktober till 12,5 procent i november, den högsta siffran sedan 1994 då statistiken över undersysselsättning började publiceras.

Köerna av arbetslösa växer snabbt

Enligt gängse definitioner befinner sig USA i recession sedan december 2007 då BNP visade upp en svag minskning på 0,3 procent. Enligt preliminära siffror sjönk BNP med över 4 procent på årsbasis i november. Det är helt uppenbart att 2009 blir det svartaste året för den amerikanska arbetarklassen sedan trettitalets depression.

Den fruktade nedåtgående spiralen accellerar och det bästa Barack Obama kan hoppas uppnå med sitt stimulanspaket är att bromsa utförsåkningen.

I media: SVD1,SVD2,AB,DN,Sydsvenskan,Dagens Arbete,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 svar på ”Arbetslösheten i USA värre än väntat

 1. USAs (och troligen Sveriges Sveriges) statistik är helt förljugen. Som du säger anges U3 för deras beräknar när U6 är mer riktigt. Dessutom har sättet de mäter allt på. från BNP, inflation och arbetslöshet manipulerats så totalt att det totalt saknar all trovärdighet.
  Kolla Shadow Government Statistics som använder mätmetoder som användes på 80-talet för att få riktigare uppgifter:
  http://www.shadowstats.com/alternate_data

  Här visas också hur offentlig ekonomisk statistik förvrängs i USA:
  http://www.chrismartenson.com/crashcourse/chapter-16-fuzzy-numbers

 2. Hej Michael,
  Det är sant att mycken statistik som publiceras av OECD och nationella statistiska byråer är felvisande i mindre och ofta större utsträckning. Men den går ändå att använda för att visa på trender i utvecklingen utan att lägga allt för stor vikt vid de absoluta siffrorna. Även manipulerad visar ju den publicerade statistiken över den månatliga utvecklingen i USA att finanskrisen slår igenom i den ”verkliga” ekonomin med full kraft.

 3. Pingback: Polisen tog ifrån oss våra demokratiska rättigheter! | Proletärbella

Lämna ett svar