Fina profiter på koldioxid

Koldioxid ny källa för spekulationsfond

De som har pengar låter sig inte snabbt slås ned av dåliga nyheter från den finansiella fronten. I slutet av januari lanseras den första spekulationsfonden (hedge fund) för köp och försäljning av koldioxid. Nej , du läste rätt. Det handlar inte om utsläppsrätter som elbolag, stålbolag och andra stora företag fått sig tilldelade och som de kan köpa och sälja på den marknad som EU organiserat.

Nej det är ren spekulation som fonden, CF Carbon Fund som den ska heta, kommer att ägna sig åt. Fondens managers tänker spela på prisskillnader för koldioxiden på de två marknader som redan existerar, den ena i Europa, nämnd ovan, och den andra som skapades av kyotoprotokollet via vilken industrier i Nord bidrar till en « ren » produktionsteknik i fattiga länder och i utbyte får rätt till högre utsläppskvoter. De glada spekulanterna räknar med att marknaden kan värderas till 100 miljarder dollar och tänker starta fonden med ett eget kapital på 50 miljoner dollar och säger att avkastningen kommer att ligga kring 20 procent per år.

Om det infrias kommer kapital att strömma till i strida floder. Ingen kapitalist med självaktningen i behåll kan motstå 20-procentig vinst. Det är naturligtvis skamligt att skrupulösa spekulanter ska tjäna pengar på den fortsatta förstörningen av vår biosfär. Det är skandal att rika krösusar tillåts spekulera i vad som kanske är det största hotet mot allas vår framtid. Men inget kan förvåna när det kommer till vad profithungriga kapitalister är beredda till. De borde hängas upp i de julgranar som ännu inte plundrats.

I Media: DN,DN2,Arbetaren,AB,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar