Renhållningsarbetarna rätar på ryggen

RAKRYGGAT

av renhållningsarbetarna

I ett kulet och ännu nattsvart Stockholm. Klockan sex i morse. Då stannade ett sextiotal sopbilar för gott och ställdes upp i rader vid Högdalens värmekraftverk. Mer än ett hundratal renhållningarbetare valde då att räta på ryggen i en vild strejk mot det skamlösa bud, från Liselotte Lööf AB, som vunnit upphandlingen av jobben från Stockholms stad. Moderaternas ordförande i stans Trafik- och renhållningsnämnd, Ulla Hamilton, mörkar det segrande anbudet. Inte ens oppositionens vice ordförande i nämnden, Jan Valeskog, har fått granska siffrorna. Men i LLAB:s segrande anbud ska en bil bort och den månadslön man räknat på, helt i strid med kollektivavtalet, innebär en kraftig lönesänkning. Ragn-Sells har förlorat upphandlingen därför att företaget inte räknat med några försämringar för den anställda.

Socialdemokraten Jan Valeskog vill se en ny upphandling. Kortsiktigt kanske rätt. Men i grunden handlar strejken om att bryta med privatiseringen av Stockholms stad och en återkommunalisering av alla renhållningsjobb.

Trots kylan i Högdalen är stridsviljan het. Bara vi har portkoderna till alla soptunnor, säger arbetarna och grinar gott. Denna rakryggade strejk är därför på sätt och vis undantaget som bekräftar regeln. Sophanteringen i Stockholm kan inte flyttas till en låglönehantering i Baltikum eller Lettland. Soptunnorna står där de står. Detta till skillnad från jobben i den verkstadsindustri där massvarslen härjar. Med undantag för den politiskt skarpa protestdemonstrationen i Umeå är det därför på dessa arbetsplatser ont om fackligt motstånd mot den arbetsköparoffensiv, som nu breddas från varsel till avtalsförsämringar av alla de slag. Vi kan nära nog tala om facklig kramp i stället för facklig kamp.

Mot denna bakgrund är det viktigt med ett så stort fackligt- och folkligt stöd för strejken som möjligt. Om sedan Transports förhandlare, i enlighet med klasslagstiftningens krav, uppmanar till återgång samtidigt som de har två fingrar i kors bakom ryggen, det må vara osagt. Alla vi andra måste ge den solidaritet som krävs för seger.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I pressen:DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,

4 svar på ”Renhållningsarbetarna rätar på ryggen

  1. En blogg av två ufon som tror att en bättre värld är möjlig.

    Detta vore en bättre beskrivning av bloggen

    Utfallet av den VILDA strejken kommer att visa vilka opportunister ni i själva verket är

  2. Pingback: Trottens Betraktelser » Stöd sopåkarna i Stockholm

  3. Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Vi vann – skriver Janne sopgubbe

Lämna ett svar