Franska revolutionärer bildar parti

Franska revolutionärer utmanar sossarna

I helgen blidades ett nytt revolutionärt antikapitalistiskt parti i Frankrike som ställer som sin uppgift att ta ledningen i kampen mot Sarkozys och den franska borgerligehetens nedrustning av det sociala skyddsnätet och planarna på att låta den arbetande befolkningen betala krisen.

I tre dagar samlades 700 delegater och bildade ett nytt parti

Sju hundra delegater, representerande 9 100 medlemmar, samlades i parisförorten Saint Denis La Plaine där de i tre dagar hade att ta ställning till ett partiprogram, stadgar, partinamn och ett handlingsprogram inför valet till europaparlamentet i juni.

Efter lång debatt valde kongressen att behålla det arbetsnamn som partiet använt ända sedan lanseringen av partiprojektet, det vill säga Nouveau Parti Anticapitaliste –Nya Antikapitalistiska Partiet.

Partiet står inför en seriös utmaning. Den ekonomiska världskrisen drabbar den arbetande befolkningen i Frankrike och världen över på ett sätt som inte setts sedan trettiotalskrisen. De arbetslösas led sväller snabbt och de sämst lottade ser sin köpkraft försvagas för var dag. Samtidigt erbjuder de traditionella arbetarpartierna, som de franska socialisterna och det franska kommunistpartiet, inga alternativ till det kapitalistiska systemet i kris. Socialistpartiet vill lägga tjocka plåster på patienten i hopp att den sjuke ska hämta sig och kommunistpartiet har bara en önskan, förbli en satellit till Socialistpartiet för att få ett par ministerposter vid en eventuell valseger 2012.

I NPA samlas äldre och yngre, alla med samma mål.

Med det som bakgrund antog NPAs kongress som sin politiska riktlinje nummer ett att partiet ska bevara en total självständighet i förhållande till Socialistpartet och att det är uteslutet att NPA på något sätt kommer att delta i eller stödja en prokapitalistisk regering med Socialistpartiet vid rodret. Det utesluter naturligtvis inte att kämpa tillsammans med sossarna och andra i konkreta fågor som exempelvis mobiliseringen inför generalstrejken den 29 januari i år.

Inför valet till Europaparlamentet i juni får detta också konsekvenser. Det finns vid sidan av NPA en gruppering med kommunistpartiet och « det nya vänsterpartiet » ,som är en utbrytning från Socialistpartiet, som inbjöd NPAs kongress att bilda en gemensam lista och plattform inför valet i juni. NPA svarar att partiet önskar delta i en sådan valallians under två förutsättningar, nämligen att självständigheten till det prokapitalistiska Socialistpartiet är total och att valalliansen inte bara blir en endagsföreteelse utan också ställer upp i kommunalvalen 2010. Den senare punkten är mycket svårsmält därför att kommunistpartiet alldeles säkert tänker agera på gemensamma listor med sossarna för att få kommunala mandat 2010. Partiets ekonomi hänger på statliga bidrag för kommunala förtroendeposter.

Olivier Besancenot har varti en drivande kraft i NPAs bildande

Kongressen antog och ett gundprogram som definierar partiets ideoligiska hemvist. NPA kallar sig inte kommunistiskt och inte heller trotskistiskt. Målsättningen är att bygga vidare på alla positiva erfarenheter i den internationella arbetarrörelsens historia men att samtidigt rikta blicken framåt för att skapa ett politiskt parti som talar ett modernt språk i en ny tid. Det är ett ekosocialistiskt parti, ett feministiskt parti, ett antikapitalistiskt parti som tror att en bättre värld är möjlig. Kort sagt en socialism för det nya århundradet.

Andra bloggar: Svensson,Proletärbella,Mullvaden,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar på ”Franska revolutionärer bildar parti

  1. Pingback:   NPA bildat — Mullvaden

  2. Pingback:   Nytt antikapitalistiskt parti har bildats i Frankrike — Mullvaden

Lämna ett svar