Bankernas moderna alkemister

De gör guld av luft

Storbanken UBS i Schweiz

-delar ut 1, 2 miljarder euro i bonus

-förlorade 13 miljarder euro

-avskedar 2 000 anställda

I en kort rubrik sammanfattar nyhetsbyrån AFP kärnan i finanskrisen. Du kan byta ut namnet och siffrorna med andra namn och siffror, men innehållet blir detsamma. Hela systemet genomsyras av en sorts högdragen karneval i girighet . Inget verkar påverka universums mästare som de kallats i amerikansk finanspress.

Gräddan av bankcheferna inför Kongressens finansutskott.

Det är inte ren girighet som driver kapitalismen, dess banker och industrier. Det är jakten efter en god avkastning på investerat kapital som är moroten i systemet. Men det går inte heller att bortse från den rena girighetens roll i den aktuella bank- och finanskrisen. När UBS, och alla andra storbanker, delar ut miljarder till sina anställda, är det som om det vore naturligt att någon i slutet av året får summor som en vanlig arbetare, eller anställd i samma bank för den delen, måste arbeta i decennier för att tjäna in.

-Skamligt, sa Barack Obama när det stod klart att de amerikanska storbankerna, med gott om nya statliga pengar i fickan, delade ut 18 miljarder dollar i bonus strax efter Jul.

Men det blir bara ett spel för galleriet. När Citibanks chef skär ned sin årslön till en symbolisk dollar och annulerar bankens beslutade köp av ett privatjetplan för 50 miljoner dollar, är det bara gester som är till för att blidka den upprörda befolkning som undrar vilken planet dessa universums mästare egentligen lever på. Bakom skyldiga miner och offentliga ursäkter knyter de näven i fickan och förbannar allt och alla.

Den vanliga ursäkten för de astronimiska bonusar som delas ut till en liten grupp av de anställda är att de tjänat in miljarder åt företaget. Men vad gör egentligen dessa moderna alkemister när de gör det ? Och vilka är dem ?

Vid sidan av bankernas högsta ledning är det unga « traders », väl hemma i finansens mest komplicerade matematik, som guldet regnar över. De är oftast under 30 år, har nyligen tagit en mer än godkänd examen i en högt aktad ekonomisk högskola, och är redan döpta i spekulationsyrkets etik och människosyn. De väntar sig att på ett år betala av alla studieskulder och att redan kunna kalla sig dollarmiljonär.

Dessa morderna alkemister behöver inte ens kvicksilver eller bly. De gör guld av luft. För det är precis vad nästan allt de sysslar med handlar om. De gör guld för den egna banken men de tillverkar luft för samhällsekonomin. I stort sett alla aktiviteter som sker framför bankernas dataskärmar är ett nollsummespel för samhället. Med det menas att summan av vinster och förluster alltid är noll. Vad den ene vinner förlorar någon annan.

Ta till exempel valutahandeln som är enklast att förstå. En trader köper i dag yen av en annan trader i utbyte mot dollar, att leverera om två månader till en i dag fastställd valutakurs. Vad händer om två månader ? Jo den ena förlorar exakt samma summa som den andre vinner. Vinstens/förlustens storlek beror på valutakursens utveckling under de två månaderna. Samma sak gäller all handel i derivatpapper även om mekanismen är mycket mer komplicerad. Så pass komplicerad att det hamnar utanför syftet med denna blogg. Men det finns tillräckligt med litteratur i ämnet för den som vill övertyga sig om att även derivathandeln är ett nollsummespel.

Så varför ska de, som egentligen inte bidrar med ett enda öre till de rikedomar som produceras i den ekonomiska verkligheten, belönas kungligt? Svaret är naturligtvis att de , med lite tur och skicklighet, tjänar in stora pengar till den egna bankens aktieägare. I bankens kalkyler anses det normalt och rimligt att en trader som tjänat in en miljard dollar åt ägarna under året får en miljon dollar i bonus till Jul. För bankens del har det ingen betydelse att den vunna miljarden motsvaras av en miljardförlust utanför bankens tunga portar. Så snurrar karusellen vidare. Tills den spårar ur och kastar av de åkande.

Man kunde då vänta sig att backslaget slår till och att bonusarna vänds till sin motsats. Men så sker inte. De som spelat bort miljarder får fortfarande bonus, som bloggens rubrik visar. Räkningen för förlusterna hamnar i stället på skattebatalarnas bord, ditt och mitt bord, där räkningarna redan staplas på hög hos många av oss.

Vore jag kristen kunde jag hoppas på Kristus snara återuppståndelse. Kristna gillar berättelsen om hur Han körde bort månglarna från templet. De borde skicka ett SMS och varna Honom för allt övertidsarbete som väntar.

I Bromma kyrka driver Jesus månglarna ur templet

I media: DN1,SVD1,DI,Dagens Arena,Fokus,AB,SDS,DN2,SVD2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Lämna ett svar