Sågverksarbetare vägrar att kapa skäggen

Vi låter skäggen

VÄXA

Med för stora lager, den antistrejklagstiftning som finns, hand i hand med en orkeslös central facklig byråkrati, är det givetvis svårt att hitta fackliga kampformer. I Färila utanför Ljusdal protesterar de anställda genom att de helt enkelt vägrar att raka sig. Bakgrunden till protesten är att ledningen för Setra, Sveriges största träindustriföretag, med vikande konjunkturer som argument har beslutat att lägga ner två av sina sågar. Lövholmen i Norbottens län och så Färila som ligger i Gävleborgs län och anställer 60 sågverksarbetare. Till Ljusdals-Posten säger en av ”de orakade”, Tor Lindqvist:

”Det är som inför ett slutspel i hockey. Endera dör vi eller så vinner vi. Och då rakar vi oss”

Tor Lindqvist och hans kamrater menar att den utredning, som utgick från en MBL-förhandling, inte överhuvudtaget beaktats. Setras beslut om nerläggning av den anrika sågen var helt diktatoriskt.

Protesterna växer i kapp med skäggen får vi hoppas. Även om kampformen kanske inte är helt renlärig ur feministisk synpunkt…

PS. Undertecknad har i solidaritet med de kämpande arbetarna i Färila också lagt ner både hyvel och rakapparat. DS.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen:,DN1,

Ett svar på ”Sågverksarbetare vägrar att kapa skäggen

  1. Kvinnorna kan ju också sluta raka sig, så värst mansseparatistiskt är det ju inte. Men det är klart att det blir skillnad i hur tydligt missnöjet syns mellan kvinnor och män.

    Men allt som kan dra uppmärksamhet till kampen och hjälpa mobiliseringen lite är bara bra!

    Tror bestämt jag också lägger rakhyveln på hyllan, äntligen en bra ursäkt att slippa det jävla omaket på morgonen. 🙂

    Stå på er gubbar!

Lämna ett svar