Obama hyllar nationen

Nationen, nationen och …..nationen.

Det var det budskap som Barack Obama levererade i natt till de folkvalda i Kongressen. Med extrem retorisk elegans spelade den nyvalde presidenten på finstämda nationella strängar.

-Vi är alla ansvariga för den kris vi befinner oss i men vi kan tillsammans som goda amerikaner, med hårt arbete och ansvarskänsla ta oss ur den, var det budskap som Obama levererade. Kavla upp ärmarna, bit ihop och ta i med full kraft så ordnar sig allt. –Yes we can.

För att ta landet ur den ekonomiska krisen sa Obama att hans investeringspaket ska bygga vägar, nya broar, öka produktionen av « ren » energi och satsning på bättre utbildning av ungdomen. Vid sidan av det ska bankerna räddas. Inte för att de som leder bankerna förtjänar det, sa Obama, utan för att de som är beroende av banklån för att bygga sitt hus, köpa sin bil eller betala lönerna till sina anställda behöver det. För att få folk att svälja miljardrullningen till bankerna behövs det sådan retorik. Speciellt som han i sitt tal inte en enda gång tog ordet «förstatliga » i sin mun.

I stället lovade han skattesänkningar för alla som tjänar mindre än 250 000 dollar per år före skatt, cirka 2, 2 miljoner kronor. Det är 95 procent av alla inkomstagare. Som kompensation sa han att Bushs skattesänkningar och skattetak för de rikaste 2 procenten av hushållen ska avskaffas. Problemet rent ekonomiskt är att just dessa två procent knappt berörs av åtgärden eftersom de flesta av dem betalar noll kronor och noll ören i skatt. De har alla med hjälp av « snälla » bankherrar placerat sitt kapital i något skatteparadis.

Just nu kräver Obama att Schweiz ska lätta på sin banksekretess och tvinga storbanken UBS att namnge 52 000 amerikaner som banken hjälpt med skatteflykt. Det är mycket tveksamt att Schweiz bankmyndigheter kommer att vika sig inför påtryckningarna. Det vore slutet för Schweiz som paradis för rika som ogillar att beskattas. Det vore som att kräva av Kuwait att ge upp sin olja och börja med fåravel..

De nationella tonerna blev ännu tydligare i den korta bit av talet som berörde den internationella situationen.

-Amerika kan och ska leda världen, är Obamas budskap. -Med våra vänner och allierade ska vi skapa en ny strategi i Afghanistan och Pakistan för att besegra Al Qaida och bekämpa extremism, för vi tänker inte låta terrorister konspirera mot det amerikanska folket från skyddade platser halvvägs runt Jorden. Vi tänker inte tillåta det, slog Obama fast.

Innebörden bör inte undgå någon. Barack Obama kommer inte bara att öka antalet trupper i Afghanistan utan också slå mot delar av Pakistan oavsett vad Pakistans ledare säger. Alliansen med Islamabad är inte helig och kommer att ignoreras om USAs trupper inte tillåts att kriga innanför Pakistans gränser till Afghanistan. Det är ett mycket högt spel som kan slå tillbaka mot USAs internationella prestige tio gånger värre än invasionen av Irak, som Obama inte ens tog avstånd ifrån i sitt tal.

Det var ett elegant tal. Men elegansen kan inte dölja den nya presidentens agenda. Den arbetande befolkningen i USA ska i Nationens namn kavla upp ärmarna. Världens befolkning ska inte inbilla sig att USA tänker överge sin roll som världspolis.

I media: DN1,DN2,SVD1,AB1,SDS,DN3,Östran,SVD2,DN4,

Andra bloggare: JInge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Lämna ett svar