Seger på Guadeloupe

Första seger för de strejkande

Den mer än en månad långa generalstrejken på Guadeloupe avgick i går med en första seger. Ett avtal signerades med de lokala myndigheterna, en minioritet av arbetsgivarna och Sarkozys representanter på plats. De lägst avlönade , upp till 1,4 gånger minilönen, får 200 euro mer i månaden. Resten av de anställda med högre löner får mellan 3 och 6 procents löneökning.

Elie Domota och de andra ledarna i LKP har fört en exemplarisk kamp

Strejkledaren Elie Domota sa till lokalpressen att avtalet är « ett första viktigt steg » mot en lösning på konflikten. För det finns fortfarande ett stort moln på den blå himlen. Den franska arbetsgivarföreningens, Medef, lokala medlemmar var inte med på förhandlingarna. Därför omfattar det ingångna avtalet för tillfället bara 17 000 av de 85 000 anställda i den privata sektorn.

Men eftersom den franska statens representant skrivit under avtalet är den troligaste utvecklingen att Medef också kommer att acceptera vad som avtalats.

En exemplarisk strejk och en exemplarisk strejkledning har i över en månad undvikit alla fällor som lagts ut av de lokala kapitalisterna i samklang med regeringen i Paris. Inte ens när strejkledaren Jaques Bino sköts till döds under ännu ouppklarade omständigheter lät sig strejkledningen LKP provoceras till handlingar som kunnat ge Sarkozy en möjlighet att spräcka den enade strejkfronten.

Jaques Bino hedrades av hela Guadeloupes befolkning

Samtidigt verkar generalstrejken på Martinique, som snart pågått i en månad, närma sig en seger för de strejkande. Redan i dag fredag är det möjligt att ett avtal om löner och priser på basvaror kommer att signeras.

I andra mediaArbetaren,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 svar på ”Seger på Guadeloupe

  1. Är det någon som vet hur lite dessa lågavlönade har i lön (innan påslaget alltså). Vore intressant att veta!

  2. Hej Lena,

    En fransk minilön är 8.7 euro i timmen före skatt. Med +/-150 timmar i månaden blir det 1 300 euro före skatt. För de lågavlönade i Guadeloupe tillkommer ett ytterligare problem , nämligen att de flesta basvarorna på ön är 25-35 % dyrare än i Paris. Detta beror på speciella importregler som gäller för de franska Antillerna trots att de formellt ses som en del av frihandelszonen EU.

Lämna ett svar