Fri finans – fler kriser

Fria kapitalrörelser skapar bankkriser

När Sverige och alla andra OECD-länder i början 80-talet släppte all kontroll av kapitalrörelserna över gränser och kontinenter hyllades det som det verkliga mirakelmedlet för att skapa välstånd och rikedom. Regler för och kontroll av kapitalets flackande över vårt klot var bara till ondo , sades det.

Nu har två mycket kända amerikanska forskare, Carmen M. Reinhart och Kenneth S. Rogoff, lagt fram en studie över korrelationen, sambandet, mellan antalet bankkriser per år och kapitalets rörelsefrihet. Resultatet är som väntat ett slag under bältet på all nyliberal teori om globaliseringens underbara värld.

Kenneth Rogoff var som ung en mycket stark elitschackspelare.

De två ekonomerna visar att den enda period i modern historia där det inte förekom en enda bankkris av betydelse var 1947 till 1972. Det var precis den period under 1900-talet då det rådde en strikt kontroll över kapitalets rörelsefrihet över gränserna. 1927-1933 räknar författarna till över 40 allvarliga bankriser. Perioden 1982 till 2001 är det kring 25-30 bankkriser per år. Och från hösten 2007 rusar antalet på nytt i höjden.

Av detta kan man dra två nyttiga erfarenheter. Argumenten från nyliberala kretsar att fria kapitalrörelser skapar en effektiv resursanvändning i ekonomin är genomfalskt. Under 1900-talet fanns det en period vad gäller BNPs tillväxt och arbetsproduktivitetens tillväxt som sticker ut, nämligen samma period som då kapitalet gick i ledband, 1947-1972. Då var tillväxten så hög att det som i dag anses högt, då ansågs som lågt.

Den andra erfarenheten visar att när kapitalet härjar fritt då stiger ofta statens skulder drastiskt, det vill säga att de som inte har inkomster av kapital och betalar skatt på vanligt förvärvsarbete får stå för de kostnader som orsakas av bankkriserna. De flytvästar som i dag det offentliga kastar runt bankernas halsar bara bekräftar de forskningsresultat som Rogoff och Reinhart publicerade i december 2008.

Media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,SVD3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 svar på ”Fri finans – fler kriser

  1. Pingback: När är det rätt att bryta mot lagen? | Proletärbella

  2. Pingback: Med fokus på ekonomikrisen och kapitalisterna | Arvidfalk.se

Lämna ett svar