Polska antikapitalister skapar ett alternativ

Polska antikapitalister i EU-valet

Lördagen den 16 maj höll det polska arbetarpartiet, PPP, möte i Katowice för att lansera partiets kampanj inför valet till Europaparlamentet den 7 juni.

Partiet som grundats av den fackliga organisationenen « Augusti 80 » lyckades samla in de 130 000 namnunderskrifter som krävs för att ställa upp i valet och presenterar nu kandidater i landets samtliga valkretsar. Partiet är ungt och folkligt. Nästan hälften av PPPs kandidater är unga personer jämfört med de andra partiernas företrädare och det finns ett stort antal fackliga ledare i PPPs led.

Inför 220 partidelegater förklarade PPPs ordförande Boguslaw Zietek att perioden inför valet öppnar möjligheter att diskutera landets sociala problem och behov. För att dra uppmärksamhet till PPPs kandidatur hade PPP genomfört en kort ockupation av regeringspartiets valbyrå. För att knyta an till den antikapitalistiska kampanjen i Europa var Olivier Besancenot inbjuden till mötet.

Boguslaw Zietek

-Er kampanj liknar vår. Det är en kampanj för kampen. Vi har samma mål, att kapitalisterna, inte folket, ska betala krisen. Vi vill skapa ett samhälle av en tredje typ i vilket det är majoriteten som tar besluten inte ett fåtal kapitalister eller en byråkratisk elit, sa bland annat Besancenot och manade till att bygga ett europeiskt antikapitalistiskt parti.

Det blir spännande att följa PPPs agerande i valet och medlemmarnas ansträngningar att skapa ett nytt demokratiskt socialistiskt alternativ i ett samhälle som ännu bär ärren efter det stalinistiska vanstyret.

100% vänster       7 juni :

Arbetarinitiativet

Bloggare:Röda Malmö,

I media;DN1,SVD1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar