Miss Atombomb från Las Vegas…

Därför ska EU störtas…

Det kan tyckas ofint. Som ett regelbrott. Som att springa vid sidan av banan. Nu när alla talar bara talat om sitt ”trygga” eller ”gröna” Europa. Men Nordkoreas kärnvapenprov har faktiskt en hel del med veckans EU-val att göra.

För att förstå detta är det pedagogiskt att gå tillbaka ända till våren 1952. Då samlades över 200 amerikanska journalister på en klippa, bara tio mil utanför Las Vegas, för att med egna ögon få se en kärnexplosion.

”Du tar på dig solglasögon, vänder bort huvudet och väntar på signalen. Nu…bomben har fällts och du väntar den föreskrivna tiden. Vänder sedan tillbaka huvudet och tittar. Ett fantastiskt strålande moln stiger uppåt som ett paraply. Så håller du i dig själv för det väldiga skalv som kommer. Först kommer en het våg, sedan rycket. Tillräckligt starkt för att kasta omkull en oförberedd människa. Sedan, efter vad som känns som en evighet, bleknar den solförmörkelse bort, som människan har gjort på egen hand…”

Så naivt. Så lyriskt skildrades provet av en av journalisterna. Molnsvampen från atombomben ”Charlie” visades i TV och en uppjagad atomkult svepte över den amerikanska nationen. Ökenstaden Las Vegas blev centrum för galenskapen. Bombsvampen blev stadens ikon och den kom att dekorera både godis, leksaker och vykort. Etablissemang som klassiska Flamingo bjöd på Atomic cocktails. Under tolv år exploderade en kärnladdning var tredje vecka. Chamber of Commerce i Las Vegas gav ut en turistkalender med tidtabell för detonationerna. På en ”bombpicnic” kunde man få med sig en ”atomic box lunch” och för de mer välbeställda turisterna blev Sky Room ute på Desert Inn med sin panoramautsikt över Nevadaöknen ett favorittillhåll.

Miss Atombomb! En klassisk bild av Don English.Miss Lee Merlin fotat ute vid Nevadas provfält iklädd en baddräkt sydd som en bombsvamp..

Efter Andra världskriget svarade USA för 40 procent av världens ekonomier och skulle med sina kärnvapen och med Hiroshima i minne ohotat kunna styra världen. Men Sovjets snabba genombrott med en egen kärnteknologi förändrade snabbt bilden. En väldig militär kapplöpning inleddes. Kulten av den egna ”demokratiska” atombomben i USA var en del av det ”Kalla kriget” och den antikommunistiska hysteri som piskades upp i landet.

Amerikanska soldater fick sitta och titta på en atombombsexplosion…

Både Sovjet och ”Det kalla kriget” är i dag borta. Sydafrika avstod tackom och lovom från sitt atomprogram vid ANC:s makttillträde. Men ändå är kärnvapnen kvar i världen. Om än färre så är de i dag betydligt mer sofistikerade och mer dödliga. De är också spridda på fler stater. Tillgången på höganrikat uran från civilt bruk av kärnenergin ökar hela tiden. Israels stora innehav av kärnvapen är ett ständigt hot för människorna i Mellanöstern. I fokus är också den stora och fullständigt vettlösa atomkapplöpningen mellan Indien och Pakistan. Där bägge staterna gått över tröskeln när det gäller nya generationer av både bomber och missiler.

Nu verkar det dessutom stå klart att Nordkorea är – eller håller på att bli en kärnvapenmakt. En militariserad statlig slavekonomi där ledningen håller sig med en stalinistisk retorik om ”kommunism”.

Nå? Vad har då allt detta med veckans EU-val att göra? Ja, väldigt mycket. Den Europeiska unionen rör sig mot en militarisering och lever i stort i harmoni med det kärnvapenrustade NATO, som symboliskt nog också har sitt högkvarter i Bryssel. NATO som på den svenska nationaldagen (!) inleder en stor manöver i Norrland med bl a bombövningar. Två av EU:s tunga medlemsstater, Frankrike och England, är dessutom kärnvapenmakter. Sverige rör sig alltså på samma kaserngårdar som dessa länder. Om än bara i ett ”samarbete”. En gammal officer som Folkpartiets Jan Björklund förespråkar högljutt ett svenskt medlemskap i kärnvapenpakten. De flesta andra partier delar hans ståndpunkt, av taktiska skäl väljer de för tillfället att vara mer lågmälda. Men redan nu är ”vi” med i krigsdansen. Den svenske brigadgeneralen Stefan Andersson är exempelvis Force Commander för EU:s nordiska stridsgrupp, Nordic Battle Group. En miljardsatsning på elittrupp som ska kunna ”sättas in var som helst i världen”…

Nordic Battle Group i träning…

Ser man till rustningsspiralen med kärnvapen hade den sin början där år 1952 i Nevadaöknen. När ”Charlie” sprängdes inför ögonen på 200 journalister och Miss Atomic Bomb utkorades då pågick Koreakriget för fullt. Alltså en generation före dagens kärnvapensprängningar och ”Nordkoreanerna” hade då fullt upp med att försvara sig mot de amerikanska soldater som efter världskriget haft vaktavlösning med den japanska militarismen. Skälet till att en så utarmad och eländig regim som den i Nordkorea utvecklar ett eget atomvapen är naturligtvis det yttre hot man känner. Sydkorea är späckat med laddade amerikanska kärnspetsar. Märkvärdigare än så är det inte. Den nukleära kapplöpning som är i gång kan bara få ett slut om de som började och har mest och bäst kärnvapen visar att man att man kan avstå från sina egna. Nordkoreas ledning vet mycket väl att det enda som i dag hindrar USA:s från att i vedergällning bomba sönder landet är att redan dess vanliga försvar med ett enormt konventionellt artilleri kan få storstadsregionen Seoul ( ligger nära gränsen med sina 20 miljoner innevånare ) att förhärjas i en eldstorm…

Kvinnliga marinsoldater från Nordkorea

USA och NATO, i ett tätt samarbete med EU, är huvudansvarigt för den nya rustningskapplöpning med kärnvapen som vi nu bevittnar. Men det finns ingen ”demokratisk” atombomb. Ingen socialistisk atombomb. Ingen judisk, muslimsk eller hinduisk. Inte heller en koreansk! Som atomaska har vi inga namn.

I EU-valet går det att säga nej till detta vansinne. Arbetarinitiativet säger rakt av ett nej till företagens, bankernas och militärens Europa. Arbetarinitiativet vill störta EU för att i stället skapa en union mellan Europas arbetare och andra stora utsatta grupper av människor.

  • Nej till Lissabonfördraget och kapitalets EU/EMU. Inget svenskt deltagande i EU:s armé och NATO:s militärallians. Ta hem de svenska trupperna från Afghanistan.
  • Solidaritet med Gaza – för ett fritt Palestina. Åtala Israels krigsförbrytare.
  • Mot imperialism, fundamentalism, islamofobi och antisemitism – för mänskliga rättigheter och internationell solidaritet mellan alla världens förtryckta.
  • Vi har bara en jord! Militarismens miljarder till global klimatkamp och livsmedelsproduktion mot världsfattigdomen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

I pressen:DN1,DN2,DN3,DN4.SVD1,SVD2,AB1,SD,

Andra bloggare:

Lämna ett svar