Netanyahu på rundtur

Netanyahu söker förståelse i Europa

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är på tredagars besök i Europa. Gordon Brown, Angela Merkel och USAs George Mitchell tar emot den israeliska höken för att diskutera hur ”fredsprocessen” ska föras vidare. För Netanyahu handlar det om att köpa tid, en israelisk specialitet som går ut på att förhala allt som skulle innebära en reträtt från områden som ockuperades 1967.

Netanyahu räknar inte med att få godkänt för, de enligt internationell lag olagliga, bosättningarna på Västbanken och i östra Jerusalem, utan har som mission att få förståelse för sin svåra sits i den israeliska regeringen. Det pågår ett öppet uppror från den extrema högerflygeln i hans egen regering.

-Judarna har rätt att för evig tid bosätta sig överallt på israelisk jord, sa nyligen Moshé Yaalon, som är minister för strategiska affärer i Netanyahus regering. Provokationen var medveten och han underströk den genom att tillsammans med tre andra ministrar besöka olagliga (i israeliska regeringens ögon) bosättningar för att uppmuntra bosättarna och ge dem stöd. Yaalon sitter fortfarande kvar på sin post även om Netanyahu sagt att hans minister ”gick för långt”.

Moshe Yaalon

Netanyahus uppgift att hålla ihop sin regering och att samtidigt inte trampa Washington och Bryssel på tårna är i det närmaste olöslig. Den extrema högern i hans eget parti Likud blir allt mer högljudd. Moshé Yaalon, tidigare stabschef i armén, deltog exempelvis i ett möte organiserat av en högerfraktion i Likud som Netanyahu sedan två år tillbaka försöker att utesluta ur partiet utan att lyckas.

-Ge inte efter för Washington, är slagordet för dagen som mobiliserar bosättningsfanatikerna i Knesset, det israeliska parlamenetet. Knessets ordförande sa exakt så ett par dagar sedan.

Knesset

Merkel, Brown och Mitchell kommer att i praktiken spela med i den israeliska regeringens taskspeleri. Hårda ord kommer att fällas om ”olaglig bosättning” och krav på stopp för utbyggnad att resas. Men när det kommer till att verkligen tvinga fram handling från Jerusalems sida sker inget. Bara sedan den första januari i år har 600 nya bostäder byggts på Västbanken. Totalt bor nu 300 000 bosättare på Västbanken och 200 000 i illegala bosättningar i östra Jerusalem. Det är hårda fakta på marken.

Hur den palestinska stat ska se ut som ”fredsprocessen” sägs syfta till blir det allt svårare att förstå. På Västbanken finns det inte ens längre ett samanhängande markområde som palestinierna skulle kunna kalla sin egen stat.

I media: AB1,SDV1,SVD2,SVD3,SVD4,DN1,DN2,SSD1,SSD2,AB2,AB3,DN3,GP1,GP2, Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Ett svar på ”Netanyahu på rundtur

  1. Pingback: Fuglesang vår egen Tarzan | Jinges Web och Fotoblogg

Lämna ett svar