Såpbubblan Sahlin

SÅPBUBBLAN

MONA SAHLIN

En halv miljon svenskar är snart utan jobb. Då är Mona Sahlins budskap till det egna partiets ”jobbkongress” att de som har jobb måste jobba mer.

Man kan säga mycket om Sahlin. Men inte är hon precis mästare när det gäller den genre i politiken som kallas taktik. Hennes vision om framtiden är att ”vi äldre måste jobba längre”. Hon litar till Försäkringskassan som säger att ”vi alla måste jobba mer, fler timmar i vårt liv”. Vi ska jobba tre år mer och ålderspensionen blir då 68 år.

Hon har rivit många häckar på samma sätt. Vem minns inte hennes ”Det är häftigt att betala skatt”? ”Vi som tjänar 100 000 i månaden måste betala lite mer”, heter det nu. I den senaste tidens krutrök kring Jimmy Åkesson och hans gäng sitter hon i TV-soffan med Maud Olofsson och pratar om ”hur vi i etablissemanget kan uppfattas”…

Jag minns då en gammal vän och pionjär inom Socialistiska Partiet, Tom Gustavsson, som tragiskt nog gick bort för tidigt i en hastig sjukdom. I början på 70-talet, inne på Stockholms centralstation, klev han kavat och storbröstad fram till vår utrikesminister Torsten Nilsson och anklagade denne för att svika arbetarklassens internationalism med sitt stöd för Richard Nixons och USA:s folkmord i Indokina. ”Räck mig näven och hälsa”, sa Nilsson. Tom sträckte fram handen och utrikesministern, som i ungdomen jobbat som murare, tog den och hälsade tillbaka i ett väldigt grepp som nästan pressade sönder Toms finlemmade fingrar. Han var student och hade inte svingat murslev utan mest jobbat med penna och skrivmaskin.

I sak var det inget bra argument. Men utrikesministerns svar var  handfast och rejält. Han övertygade inte Tom, men under dessa år kunde socialdemokratins ledning fortfarande uppfattas som en del av arbetarklassen. Vare sig Torsten Nilsson, Gunnar Sträng eller Tage Erlander sågs som ”etablissemanget”.

Mona Sahlins barnkrubba var en finmaskig kokong av skyddande, heltidsanställda socialdemokratiska byråkrater av olika snitt. Både föräldrar, familjens vänner och umgänge levde med och av ”rörelsen”. Som flicka lekte hon i departementens korridorer och satt i knät på ministrarna. Bortsett från några korta visiter i ungdomen har hon aldrig varit ute på den verkliga arbetsmarknaden. I dag lever hon, likt sina partivänner och alla de andra i den politiska eliten, i det utanförskap som skapas av ett aldrig sinande flöde av skattebidrag till partiernas direkta eller indirekta verksamheter. Bara moderaterna beräknas under denna mandatperiod sammanlagt kunna kvittera ut 800 miljoner kronor.

Mona Sahlin lever i en såpbubbla och färdas runt i landet som med en svävare utan verklig kontakt med markytan. Hon vet inte hur landskapens människor lever. Hon har rapporter, siffror och tabeller tillhands. Men känner inte klassamhället inpå kroppen. Visst. Vetenskapen säger att mina barnbarn statistiskt ska ha femtio procents chans att bli hundra år. Försäkringskassan pratar också om att vi kommer ut på arbetsmarknaden när vi är i 28-årsåldern. Här finns kanske behov av förändringar i framtiden. I ett socialistiskt Sverige där vi jobbar mindre, men fortsätter med en del samhälleliga arbetsuppgifter längre upp i åldern än i dag. I ett land där inte profitörerna och deras marknad styr.

Men många av mina vänner började jobba när de var femton till arton år. De har slitit hela sina liv och byggt det här landet. Kropparna är ofta trasiga. Ofta också själarna. Då känns inte Sahlins budskap något vidare. Framförallt inte som våra barn börjat jobba eller lever med arbetslöshet många, många år innan de fyller de 28 år som Försäkringskassan svamlar om.

När ”Alla är med”. När ”Hela Sverige” är i arbete och vi bara jobbar sex timmar om dagen. Då kan vi kanske börja tala om höjd pensionsålder.

Men redan nu kunde kanske vi prova en sådan framtida reform för några yrkesgrupper med mest lätta pappers- och pratjobb. Varför inte höja pensionsåldern för fondmäklare, präster och politiker?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SDS1,

8 svar på ”Såpbubblan Sahlin

 1. Pingback: Israel Skapar Antisemitism | Jinges Web och Fotoblogg

 2. Ju mer avståndet växer mellan ”etablissemanget” och den lilla människan… desto svårare blir det. Var finns alla dessa jobb? Kanske på FK?

  Fram med 6 h arbetsdag för alla och mer livskvalitet för människan!

 3. Jo, Ailas, det finns mängder med nyttigt arbete som aldrig kan utföras. Exempelvis: Renovering eller ombyggnad av en en stor del av vårt bostadsbestånd så att vi kan dra ner på den energi som går åt för varmvatten och värme; sak samma med industri- och kontorsfastigheter; nybyggen så att ungdomen får bostäder; en dramatisk utbyggnad av kollektivtrafiken, så att denna blir det bästa alternativet för de flesta människor; ny miljövänlig energiproduktion; bättre vård,omsorg och skola genom en kraftig ökning av personaltätheten; fler människor till ekologiskt jordbruk; storsatning på forsking kring alla aspekter på energibesparingar och ny energiproduktion mm.

  Det enda som är i vägen för detta är den förbaskade lönsamheten, krediter mm. Hinder som måste sparkas undan. Ett första rejält kliv är då att Kreditditväsenden och banker socialiseras under översyn och kontroll av de anställda.

 4. Vad gäller problemet med de alltför många gamlingarna så rekommenderar jag Lars Tornstams analys av situationen som visar att vi återigen utsätts för en skrämselpropaganda i akt och mening att få oss att utan knot acceptera att mer av landets tillgångar överförs till den ekonomiska eliten och resten av oss utarmas och utsugs alltmer.

 5. Benny Åsman:
  Ett mycket bra inlägg på den där länken.
  Inte konstigt att högern vill kväsa kulturtidskrifter som påvisar den offentliga propagandans lögner :-(.

  Vad jag aldrig upphör att undra över är om ex. Sahlin (tidigare Persson) tror på det hon säger, eller faktiskt inte förstår det.

 6. Pingback: En socialdemokrati med dödslängtan – Det behövs ett nytt arbetarparti « Röda Lidköping

 7. Ja, det är bra. Om du träffar en ny bekantskap, och du snabbt vill skaffa dig ett ganska säkert (98 %) omdömde om honom/henne så ta reda på vilka personens föräldrar är (var).

Lämna ett svar