Förkylt för regeringen?

Förkylt för regeringen?

https://i0.wp.com/1.bp.blogspot.com/_IksdE5pBhcQ/SQdRJFmXXAI/AAAAAAAAAqQ/gWc91baoj-E/s320/f%C3%B6rkyld.jpg?resize=397%2C509

Nu är det förkylt för regeringen. Det hjälper inte ens med att ministrarna från och med i dag kan köpa sig en albyl hos ICA och P-piller på bensinmacken. Framförallt för socialminister Göran Hägglund och hälsominister Maria Larsson handlar det om en riktigt snorig snuva. Inför alla och envar har de svurit på att folk numer, enligt de lagar som riksdagen stiftat inte kan vara sjuka längre än 550 dagar. De om några har satt sig ”på höga hästar, skrittat fram och talat om hur det ska vara för verklighetens folk därnere”. För att nu salutera Hägglund med hans egna ord…

Men i verkligheten kan naturligtvis vi människor vara sjuka betydligt längre. Statliga dekret i all ära. Men enligt Försäkringskassans egna ord kommer nu tiotusentals människor som Hägglund och Larsson friskförklarat att bli sjuka igen – efter valåret:

”Försäkringskassan har tidigare uttryckt tvivel om hur många av de utförsäkrade som verkligen kommer att ta klivet ut i arbetslivet. I rapporten konstateras att antalet utbetalda sjukpenningdagar, som stadigt gått ned, nu i stället ökar 2011 och 2012 på grund av gruppen utförsäkrade. Ungefär var tredje av de utförsäkrade bedöms återkomma till sjukförsäkringen inom 180 dagar efter de tre månader som måste passera innan de har återkvalificerat sig till försäkringen. Försäkringskassan räknar dessutom med att de här personerna i huvudsak än en gång blir långa sjukfall. Detta eftersom de inte har lämnat sjukförsäkringen för att de blivit friska utan för att deras dagar tagit slut (!)…”

Där ser man. Människan spår och Gud rår. Är folk i verkligheten sjuka – blir de inte friska bara för att Hägglund och Larsson mästrar om någonting annat. En stor del av regeringens besparingar när det gäller sjukkassan handlar i stället om övergrepp. Dessutom valtaktik. Valåret 2010 kan man peka på minskade kostnader i sjukvårdsförsäkringen. Men enligt Försäkringskassan analys kommer dessa tillbaka 2011-2012…

En helt annan sak är att hundratusentals sjuka människor, eller sjukpensionärer, har kvar en viss arbetsförmåga. Men med en oerhörd förlust för samhället – kan denna inte tillvaratas därför att för den enskilda arbetsgivaren är det vinsten eller profiten som gäller. Till största delen handlar både arbetslöshet och ”utförsäkrade” sjuka om det människofientliga och odemokratiska ekonomiska system som vi lever med.

Det är inte lätt det här med ”verkligheten”…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

I pressen: DN1,SVD1,DN2,AB1,SDS1,

Lämna ett svar