USA sätter barn på livstid.

Omvänd våldtäkt på barn.

I dagarna ska den amerikanska Högsta Domstolen ta ställning till ett i USA delikat problem. Ska man kunna döma barn till livstids fängelse utan möjlighet till resning eller förkortat straff för brott som inte gäller mord eller dråp?

Konkret handlar det om två pojkar som sitter inne på livstid. Den ena begick våldtäckt vid tretton års ålder. Den andre väpnat rån som sextonåring. Båda har överklagat sin dom. Ingen vet ännu hur Högsta Domstolen ska döma. Men det verkliga problemet tycker jag ligger på annan plats.

I världen i dag finns det enligt en artikel i New York Times 100 barn under 18 år som sitter inne på livstid utan möjlighet till resning eller tidig frigivning för brott som inte lett till någons död. 77 av dem sitter i fängelser i Florida och de 23 resterande i andra amerikanska delstateter. Det säger mer om det vuxna samhället i USA än om de unga kriminella som man föredrar att stuva undan för resten av deras liv. Det bigotta, samtidigt översexualiserade, samhälle som sätter den lyckliga pappa-mamma-barn- familjen på en piedestal samtidigt som nästan hälften av alla barn växer upp i familjer med bara en förälder, har helt enkelt ingen möjlighet att föra en human, social  ungdomspolitik.

Det gör att samhället tar sig rätten att begå våldtäkt på barn under resten av deras liv därför att de begått ett svårt brott. Var går gränsen för ett dylikt barbari. 13 år, 12 år, 10 år eller kanske räcker det att födas av en kriminell mamma?

Förhoppningsvis kommer Högsta Domstolen att sätta stopp för detta barbari. Men , men ???

I media:AB1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar på ”USA sätter barn på livstid.

  1. Pingback: Maud Olofsson, med byxorna nere | Jinges Web och Fotoblogg

Lämna ett svar