Ljus i Israels mörker.

En strimma ljus i Israels mörker.

Det finns ännu myndighetspersoner i Israel som reagerar mot behandlingen av landets arabiska minoritet som andraklassens medborgare.

Domaren Yuval Shadmi vägrade nyligen följa åklagarens krav på 20 års fängelse för en 17- årig arab från Nazareth. Pojken stod åtalad för att ha kastat sten mot en polisbil, skriver journalisten Jonathan Cook, bosatt i Nazareth.

Domaren vägrade inte bara att följa åklagarens krav utan deklarerade dessutom att det israeliska rättsväsendet dömer med olika mått för brott begått av unga personer beroende på om det begås av en arab eller jude, speciellt i fall som handlar om ”ideologiskt motiverade brott”, som domaren uttryckte sig.

I domslutet står det att ”Jag måste säga att staten inte har rätt att stryka medhårs judiska ’idelogiska förbrytare’ med ena handen och piska arabiska ’ideologiska förbrytare’ med den andra handen.”

-Israeliska myndigheter följer två olika straffnivåer i förhållande till brott begått av ungdomar, skriver vidare domare Shadmi i domslutet.

Han motiverade sitt beslut med att judiska ungdomar i bosättningarna som begår samma typ av brott mot polisen och armén aldrig eller nästan aldrig ställs inför rätta. Han pekade också på de judiska extremister som i månader slagits med polisen för att hindra att ett garage i Jerusalem hålls öppet på lördagar utan att en enda av dem åtalats.

Den unge pojkens advokat sa att detta var första gången som en statlig myndighet medger att den arabiska minoriteten i landet systematiskt diskrimineras. Han menar också att domstolsbeslutet är mycket viktigt eftersom det skapar ett juridiskt predikat som gör det lättare att begära resning i andra domstolsutslag.

Åklagaren som inte var nöjd med domare Shadmis beslut kommer att överklaga domen. Det är kanske en god gissning att en högre instans kommer att ändra domen till nackdel för den unge stenkastaren.

I media; DN1,DN2,AB1,Dagens Arena,ETC,

Andra Bloggare: Jinge,Svensson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

16 svar på ”Ljus i Israels mörker.

 1. Heder åt denne domare! Om det ändå fanns fler som han! Tyärr tror jag att detta är något av en engångsföreteelse. Så länge Israel styrs av ett gäng reaktionära krigsgalningar som sätter sig över både FN:s och världens bestämmelser och kritik lär vi nog inte få se så mycket civilkurage från detta håll. Desto mer positivt då att en så högt uppsatt person uttalar sitt missnöje med rådande tillstånd. Mer sånt!

 2. När jag bloggade på Yuval Shadmi såg jag också mycket riktigt att han hotas med avsked.

 3. Kasta sten är faktiskt dödligt. Det kan jämställas med mordförsök.
  Längden av straffet är en annan sak. Varför säger artikeln ingenting om att stenkastning uppmuntras av palestinska föräldrar och myndigheter.
  Det är inte sant att judiska ungomar som kastar sten inte ställs inför rätta. De uppmuntras däremot inte att kasta sten av de israeliska myndigheterna eller färäldrar. Palestinsk TV för barn är fylld av judehat. Israelisk TV för barn predikar samarbete och samlevnad.
  Bilden är inte från bosättningarna. Den är från Jerusalem och protetanterna kastar inte sten. De representerar 2 % av av Haridim, väldigt religiösa. Haridim har växt till 30% av den judiska befolkningen i Jerusalem. Ett problem för borgmästaren.
  Liksom andra fundamentalister vill de att alla, judar och araber,
  ska följa deras regler. En reliös judisk kvinna i parlalmententet
  för talan mot detta, på israelisk engelsk tv IBA igår.
  Journalisten bor i Nazareth…Vilken judisk person vågar åka dit…Vilken judisk person vågar åka till Jericho, Nablus…Lika med självmord.

  Israel bör behandla alla lika, men skulle de behandla araber och palestinierna, som araber behandlar judar så skulle alla palestinier förvisas.
  USA betalar amerikanska skatte pengar för att se till att Västbanken blir rent på judar.Tre språkiga vägvisare , arabiska inkluderat, finns i Israe. Obama navänder stimulanspengar för att a bort alla judiska tecken på västbanken. Vad skulle TT säga om Israel tog bort arabiska skyltar i Israel…

 4. Det är märkligt att det alltid påpekas hur radikala och reaktionära Israels regering är. De är demokratiskt valda. Hamas och Abbas däremot utpekas inte som reaktionära galningar.

 5. Sverige har lite städning att göra när det gäller diskrimination. Behandlas en immigrant som inte talar svenska likvärdigt i sverige… Behandlas de bättre än palestinier i Israel… Hur lätt är det för en immigrant i sverige att uttöva sitt yrke i det nya landet….

 6. Jordan med 80% palestinier och palestinsk drottning börjar dra in medborgliga rättigheter för palestinier.

 7. Hej igen Eva.
  Du slår verkligen alla rekord. Jag berättar neutralt en historia om en judisk domare som tar ett domslut som inte älskas av åklagaren eller majoriteten i parlamanentet. Nu hotas denna domar av avsked. Leve rättvisans frihet. Eller leve din dubbelmoral. Lär dig att se en orättvisa när den begås.

  mvh
  benny

 8. Eva: ” Kasta sten är faktiskt dödligt. Det kan jämställas med mordförsök” vill du att man ska ta dig på allvar?
  Vi pratar om staten Israel, som du okritiskt försvarar i alla lägen. Staten Israel använde vit fosfor i ”Slakten i Gaza” DET ÄR FAKTISKT OCKSÅ DÖDLIGT!!!
  Det är inte första gången jag läser dina inlägg på denna sidan och jag undrar: saknar du helt empati och verklighetsförankring?

 9. Kasta sten låter väldigt ofarligt, men vi talar inte om småsten. Vi tala om stenbumlingar. Om någon kastar en medelstor sten med kraft mot ditt huvud, så är det stor chans att den kan åstad komma stor skada.
  Så du tycker det är ok. Så om vi låter stora grupper med tonåringar kasta sten på Kungsgatan i Stockholm så är det fullt OK. Kasta gatsten i Malmö tidigare i år var väl också OK.

  Vit fosfor användes inte på ett olagligt sätt. Det användes som ljuskälla. Eventuella skador berodde på att Hamas använde sin befolkning som mänskliga sköldar, ett krigsbrott.

  Om du har empati så kanske det inte sitter så väl med dig att 100 tals småflickor giftes bort med äldre män i Gaza i stor bröllop. Det är klart att de får inte använda dem som de objekt officiellt förrän de fylllt 9.

  Svenska media och sverige försvarar palestina i alla lägen.

  Jag undrar vilken slags verklighetsförankring svenska vänstern har.Deras empati är minst sagt ensidig, men förstås pk.

 10. Eva, Nu flippar du ur helt och hållet. Posjken var åtalad för att ha kastat sten mot en polisbil. Jag inbillar mig att det inte var en ”stenbumling” som du skriver. Och den judiska domare som tog det sympatiska beslutet att behandla unga arbabiska ”småbrottslingar” på samma sätt som samhället behandlar judiska ”småbrottslingar” ska ha alla heder för att ha stått upp mot det israeliska samhällets diskriminering av sin arabiska minoritet.
  Om du har lust att prata runt ämnet med alla sorters jämförelser är det din sak. Men räkna inte med att någon ska ta dig för intellektuellt hederlig. Inte en enda gång på den här bloggen har du medgett att det kan finnas ett fel i Israels politik. Snart börjar du väl att likt en majoritet amerikaner hävda att palestinierna ockuperar judiska territorier.
  Skärpning. Det är en sak att ha en ideologisk och politisk uppfattning som man försvarar hårt. Det är en annan sak att argumentera med människor som om du pratade om en annan planet.

 11. Benny,
  för att klargöra vad jag tycker.
  Domaren hade rätt att inte döma den arabiska ynglingen hårdare än vad är vanligt att döma en judisk yngling.

  Stenkastning är en form av terrorism. Stenar något mindre än en tennisboll går igenom en bilruta. De är och har varit dödliga.

  Din artikel är inte neutral så tillvida hur du väljer ämnet.
  Du skriver inte heller i en neutral ton. Grabb låter yngre och oskyldigare. Stenkastning ses som småpojksotyg , som att slänga grus.

  Israel behandlar sina arabiska medborgare bättre än vad arabvärlden behandlar judar. Rättsväsendet i många av arabstaterna gentemot sina egna medborgare granskas inte på samma sätt av världens media.

 12. Eva,
  Vad bra att du tycker att domaren gjorde rätt. Nu var det ju så att han tog sitt domslut med hänvisning till att det satts i sytem i ungdomsdomstolar att alltid ge mycket större straff till arabiska ynglingar är judiska för samma typ av brott.
  Då bör du i konsekvensens namn också ta avstånd från den rättspraktik som domare Shadmis åberopar. Om stenkastning kan vara dödligt eller inte hör inte dit.

 13. Jag säger inte, och har inte sagt, att att jag stöder en rättspraktik med olikhet inför lagen. Jag stöder heller inte att de extremt religiösa har rätt att ta över vilka regler som ska gälla för alla eller att de behandlas med silkesvantar.Varför skall det inte finnas möjlighet att parkera utanför Jerusalems gamla stad på lördagar…

  Vad jag opponerar mig mot är att svenska media med lupp utväljer och spenderar spaltmeter att kritisera Israel en demokratisk stat med demokratiska institutioner och med en ständig självkritik. Samtidigt sväljer svenska media mycket allvarligare brott mot mänskliga rättigheter och opponerar sig sällan mot rättsväsenden som har mycket grymmare straff i nationer utan självkritik och ingen pressfrihet.

  På samma sätt utväljer FN att kritisera Israel titt och tätt, medan de accepterar vad som pågår på andra håll i världen.

 14. Jag vill också säga att den stenkastning som vi talar om och som sker av barn och tonåringar är inte enstaka handlingar eller uttryck av ungdomlig oskuldfullhet utan en sanktionerad form av terrorism.
  När den är det skall den behandlas lika för alla grupper.

  Mord och mordförsök gentemot polis i USA medför allvarliga sanktioner än annars.

 15. Eva: Jag förstår inte vad du menar med att skriva:” 100-tals småfickor gifts bort……….” undrar så vad du vill ha sagt med detta eftersom det inte alls berör artikeln. Kan bara tolka din text som att du tycker att palesinier är djur utan rättigheter.

  Att jag ser mig själv som en empatisk person innebär inte att jag helt okritiskt köper vad ett helt folk gör. Att media sätter fokus på Israel och deras smutsiga politik är bra men att kalla detta land demokrati är ett stort skämt.

Lämna ett svar