Medeltid och häxkonster

Svart medeltid

Ibland läser man historier som får en att bara vilja gråta av uppgivelse eller blind vrede. Den här handlar om en libanesisk man som dömts till döden för häxkonster.

Ali Hussein Sbat bodde med fru och fyra barn i Beirut där han arbetade på en tv-station i ett program som kallades Sheherazade. Vilket bara bestod i att spela spågubbe för människor som ringer upp och vill veta vad som väntar dem i livet. Ett banalt skojeri med kaffesump och kort.

Som troende muselman begav sig Ali till Mecka på pilgrimsfärd, något han säkert ångrar. Mitt i natten stormade sedlighetspolisen hans hotellrum. Ali anklagades för häxeri och dömdes den 9 november till döden av en saudisk domstol. Det är bara dagar kvar innan avrättningen ska äga rum.

Vid sidan av det groteska vansinnet i historien finns det en kommentar att göra som knyter an till den internationella diskussionen om en universell rättvisa. Anhängare av ”humanitära” miltära aktioner och den internationella domstolen i Haag försvarar ”det internationella samfundets” rätt att fängsla och döma individer som exempelvis Milosevic.

Det islamska härskarna i Saudiarabien ser islam som universell och anser att de har rätt att fängsla och döma personer från andra länder för handlingar som prästerskapet säger hädar islam.

Alla troende går inte säkra i Mecka

Är det någon skillnad mellan domstolen i Haag och den i Mecka? I Mecka säger den sig skydda islams universella intressen men försvarar i praktiken wahibismens särintressen. I Haag sägs domstolen försvara demokratins universella giltighet men i själva verket är det bara ”förlorare” som ställs inför rätta. När kommer krigsförbrytare som George W. Bush och Rumsfeld att ställas inför rätta? Aldrig naturligtvis. Det är därför som USA inte erkänner domstolen i Haag. De vill ha händerna och ryggen fria när de är ute på internationella strövtåg.

Mannen i Mecka är kanske redan död när du läser detta. Ingen Hillary Clinton i demokratisk rustning kom till hans undsättning. Härskarna i Saudiarabien är nämligen mörkermän på rätt sida om barrikaderna.

I media;DN1,DN2,DN3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Lämna ett svar