Obamas bluff i Köpenhamn

Obamas bluff inför Köpenhamn

-USA lovar minska utsläppen till 2020, skriver DN

-Obama till Köpenhamn med konkret miljömål, skriver Svenska Dagbladet.

Resten av pressen går i samma tongång. Äntligen kommer Obama med seriösa och positiva besked, är det budskap som vi får oss serverat.

I själva verket är hans miljömål en riktig bluff. Den lag som han vill driva igenom i Kongressen innebär att USAs industri inte behöver minska sina utsläpp med ett enda gram koldioxid innan 2026.

Här under kan du se en analys av lagen som jag publicerade den 30 oktober i år.

***

I USA finns en klimatlag(Climate Bill) som går under namnet Waxman-Markey, som ännu måste baxas genom Kongressen. Den visar att Barack Obama nu i stort sluter upp bakom EUs linje inför Köpenhamn. I stora drag säger lagen följande:

· Utsläppen av CO2 ska minska med 80 procent fram till 2050 jämfört med nivån 2005. Kom ihåg att FNs klimatpanel jämför med 1990 när den säger att 80 procent innan 2050 är ett nödvändigt minimum. USAs utsläpp 1990 var 5,8 miljarder ton och 7 miljarder ton 2005.

· Lagen Waxman-Markey säger att utsläppen innan 2020 ska minska med 17 procent jämfört med 2005. I media har detta presenterats och hyllats som ett stort steg framåt och att Barack Obama brytit med busheran. I själva verket är det mindre än vad USA hade varit tvungen till om det skrivit under avtalet i Kyoto.

· Lagen avser också att ge de amerikanska företagen rätt till CO2-krediter för ”gröna” investeringar i utvecklingsländer. Dessutom kan företagen skaffa sig sådana krediter också via ”gröna” investeringar i USA, i form av så kallade koldioxidsänkor som exempelvis skogsplantering. Att detta inte handlar om strukturella förändringar är ju klart eftersom den koloxid träden tar åt sig släpps ut på nytt när de avverkas och förbränns.

· Om företagen i USA fullt ut använder sig av vad Waxman-Markey tillåter behöver de inte minska sina utsläpp i USA med ett enda ton CO2 innan 2026. Det är som synes en avgrund mellan etablissemangets hyllning av Obamas klimatpolitik och vad som konkret är på gång.

I media:SVD1,DN1,DN2,AB1,SSD1,AB2,

Bloggare;Jinge,Kulturbloggen,Sjöstedt,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 svar på ”Obamas bluff i Köpenhamn

  1. Pingback: Vattenfall och energiomställningen | Internationalens ledarblogg

  2. Det är bara bra om Obama bluffar om klimatet. IPCC är en bluff. Googla gärna på Climategate, tidernas största vetenskapsskandal som just nu exploderar (om än svensk klimatroende meda försöker mörka den). Åratal av datamnaipulation, mobbande av kritiska forskare, modelleringsprogramvara som är riggad för att visa ”önskat” resultat, osv.
    Köpenhamn blir en antiklimax.

    –Ahrvid

Lämna ett svar