Dubai ett Disneyland i kvadrat.

Moderna faraoner

Jag börjar snart tro att kapitalister är så dumma att de inte ser längre än näsan räcker. Att Dubai skulle krascha var uppenbart. Man kan inte bygga pyramider i dagens värld utan att gå i konkurs.

Pyramiderna behövde ingen marknad för vinstrealisation.

Visserligen har arabemiraten tillgång till mycket billiga och stenhårt hunsade asiatiska arbetare. Men de är ändå inte slavar som i faraonernas rike och de ska ha betalt. Det behövs också mycket kapital för att producera lyx som någon måste köpa för att det ska gå ihop. Faraonerna behövde inget kapital. Det räckte med stenar och gratis arbetskraft för att bygga pyramider som dessutom inte behövde säljas på en marknad.

Ändå sög Dubai till sig kapital som sockerbiten drar till sig flugor. Liknelsen med flugor är inte helt oskyldig. För många investerare i Dubais pyramidbyggen hade nog både en och två dubier. Men de kunde inte hålla sig borta från sockerbiten för den var för söt.

Banker och fonder var så sugna på feta övervinster under de glada dagarna innan finanskrisen fick de flesta att vakna upp. Billiga bankkrediter flödade på marknaden och Dubais storhetsvansinnige shejk,  Ahmed bin Saeed al-Maktoum, kunde dra igång det ena skrytbygget efter det andra. Hans affärsplan var enkel. Dubai har knappt någon olja. Alltså gör vi om Dubai till ett finanscentra med en jättelik djuphavshamn för transit mellan öst och väst och till ett turistparadis för nyrika fotbollsspelare som David Beckham och andra internationella jetset-figurer som gillar att med sina privatflyg spela golf i Dubai på morgonen och ta cocktailen på Bermudas samma kväll. Listan över jetsetet som köpt sig en liten privat konstgjord ö i det groteska bygget av 300 öar i form av en palm utanför Dubais kust är lång.

Ett groteskt byggprojekt som inte ens Walt Disney kunnat tänka sig.

Vid sidan av David Beckham hittar vi Michael Owen, Andy Cole, Brad Pitt och Angelina Jolie, Michael Jackson, Naomi Campbell och andra stjärnor i sällskap med brackiga miljardärer från Ryssland och andra djungelkapitalister.

Så kom då krisen och satte stopp för hela härligheten. Påbörjade byggen avslutades aldrig. Skyskrapan på väg upp mot tusenmetersstrecket stannade av i växten. Halvfärdiga öar i palmträdsparadiset riskerar att likt Atlantis försvinna i djupet för alltid. Investerare från hela världen vände hem för att slicka såren. På Dubais flygplats står lyxbilarna övergivna i rader på långtidsparkeringen och priset på fastigheter som fyrdubblades mellan 2002-2007 har fallit med hälften. De som köpte in sig för sent får inte ens igen pengarna. Alltid något att glädjas över i dessa kristider.

Dubai World, som är shejkens holdingbolag, har skulder på 80 miljarder dollar och sedan snart två år små inkomster. Därför meddelade shejken i torsdag, strax innan fyra dagars muslimsk helg, att Dubai inställer sina avbetalningar till maj 2010. Egentligen handlar det om en summa småpengar jämfört de skulder som avslöjades ligga gömda i bankernas hemliga fack då bolånekrisen bröt ut. Men ändå skakades alla världens aktiebörser omedelbart efter shejkens förklaring att statsskulden för tillfället inte kan respekteras. Wall Street hade stängt för kalkonmiddag så paniken fick vänta till i går fredag.

-This is a mess, skrev Financial Times ledarskribent i går. Att det kan bli sådan oreda på världens finansmarknader efter en så relativt liten krasch visar att talet om att finansmarknaden hämtat sig och att bankirerna och fonddirektörerna lärt sig läxan från i fjol bara är tomt prat. Det finna massor av undangömda skulder i finansinstitutens böcker och inför bokslutet 2009 kommer Dubais inställning av betalningarna mycket olägligt.

När man har mer pengar än vad som går att göra av med går de till pyramidbyggen.

Men vad kommer att hända? Det verkar vara en mycket liten risk för att Dubais inställda avbetalningar kommer att dra igång en ny världsomfattande finanskris. Dubai är inte USA. Och Dubai har bröder i de övriga emiraten med massor av olja. De kommer inte att låta Dubai gå omkull. Däremot är det möjligt att de kommer att tvinga Dubai till att skriva ned sina högtflygande planer om ett Disneyland i kvadrat. De ortodoxa muslimerna i de övriga emiraten ser inte med blida ögon på Dubais roll som en lyxig oas för nyrika otrogna mitt i den arabiska sandöknen.

I media: DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SSD1,

Andra Bloggare: Svensson,Ekonomikommentarer,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 svar på ”Dubai ett Disneyland i kvadrat.

  1. En liten historisk kommentar bara. Senare tiders forskning tillbakavisar att Egyptens pyramider byggdes av slavar. Idag finns välkända ruiner efter proffsbyggarnas bostäder att beskåda och expertisen verkar enig om att dessa var rätt välavlönade yrkesmänniskor. Sysselsatta i evighetsprojekt i dubbel bemärkelse.

  2. Pingback: Nazisterna Marcherar – Dagens Bild | Jinges Web och Fotoblogg

  3. Jag har också sett de uppgifterna. Men det handlar ju ändå inte om en arbetskraft som bjuds ut och köps på en arbetsmarknad. Kanske var de relativt ”välavlönade” och bodde hyffsat. De som ledde arbetet och många pyramidarbetare måste ha varit skickliga hantverkare men de var nog ändå livegna. Jag tror inte att någon kunde säga : nu skiter jag i det här och tar mitt pick och pack och drar till Luxor där lönerna är högre.

  4. Det fanns givetvis inte mycket till arbetsmarknad i det antika Egypten. Och de juridiska relationerna var annorlunda än idag. Och annorlunda än på medeltiden. Så det är lika lite korrekt att prata om livegna som om arbetare i modern mening.

    Men pyramidhantverkarna var som sagt yrkeshantverkare. Och de strejkade ibland för att få bättre betalt. De var juridiska personer. Inte slavar.

  5. Jan ,
    Det har du nog rätt i. Det är ganska meningslöst att tala om en arbetsmarknad och varor att sälja på en marknad under faraonernas tid. Min lilla utflykt syftade bara till att säga att man inte kan bygga pyramider i dag och att det är i viss mening vad härskaren i Dubai försökt sig på.

Lämna ett svar